PVDA mag dan toch fysiek 1 mei vieren
PVDA-voorzitter Peter Mertens bij een eerdere 1-meiviering. Foto: BELGA

Turnhouts burgemeester Paul van Miert (N-VA) heeft de PVDA dan toch toelating gegeven voor een fysieke actie op 1 mei in Turnhout. Vooruit liet eerder al weten helemaal online te gaan met zijn 1-meiviering.

Een digitale speech van voorzitter Conner Rousseau, een podcast en een filmpje. Voor het tweede jaar op rij zullen de Vlaamse socialisten de Dag van de Arbeid vieren alsof het de dag van het telewerk was. Fysieke bijeenkomsten zullen er niet bij zijn.

‘Dat lijkt me evident’, zegt Hannes Anaf, fractieleider in het Vlaams Parlement. ‘Het is niet opportuun om nu een klassieke stoet te organiseren, en al zeker niet nu we Frank Vandenbroucke als minister van Volksgezondheid hebben.’

Druk van gouverneur

De PVDA wil wél fysieke actiemomenten houden, en heeft daarvoor overal in het land aanvragen ingediend. De meeste zijn nog hangende en in de stad van Anaf, Turnhout, werd de partij door burgemeester Van Miert donderdag wandelen gestuurd voor de aanvraag van een actie met vijftig personen met mondmasker en anderhalve meter afstand. Vandaag liet PVDA echter weten dat er toch toestemming werd gegeven voor de actie op het Warandeplein.

Volgens Turnhouts PVDA-gemeenteraadslid Wout Schafraet moest Van Miert zijn kar keren onder druk van de provinciegouverneur. ‘De PVDA kreeg vrijdagmiddag een mail van de stad Turnhout met deze inhoud: “Van het kabinet van de gouverneur kregen wij het advies om het geplande evenement, zijnde een manifestatie op het Kasteelplein (Warandeplein) op 1 mei van PVDA niet te weigeren. U kunt uw manifestatie dus organiseren”.’