Rusland start vrijdag met terugtrekken van troepen aan grens Oekraïne
Russische soldaten tijdens een oefening in de haven van Azov Sea Taganrog in Rusland op 22 april 2021. Foto: REUTERS

Rusland heeft aangekondigd dat het vrijdag start met de terugtrekking van de troepen die zich hadden verzameld aan de grens met Oekraïne en op de Krim, het in 2014 door Rusland geannexeerde schiereiland. De militaire oefeningen zijn voorbij, klinkt het donderdag.

De aanwezigheid van de Russische troepen baarde zowel Kiev als het Westen ernstige zorgen. ‘De troepen hebben hun bekwaamheid getoond om een betrouwbare verdediging van het land te verzekeren’, klinkt het bij de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe. ‘Daarom heb ik besloten om de inspectieactiviteiten in de militaire districten in het zuiden en het westen, grenzend aan Oekraïne, af te ronden.’

Het is niet duidelijk hoe lang de terugtrekking gaat duren, maar die moet uiterlijk 1 mei zijn afgerond. De Russische mobilisatie vond plaats tegen de achtergrond van oplaaiend geweld tussen het Oekraïense regeringsleger en de door Rusland gesteunde separatisten in Oost-Oekraïne.

Oekraïne verwelkomde de aankondiging, maar blijft waakzaam, zei president Volodimir Zelenski. Hij twitterde dat de troepenreductie bij de grenzen zorgt voor minder spanningen.