Twintig buitenlandse studenten verpleegkunde besmet met Indiase variant
Foto: ISOPIX

Twintig studenten uit India die in Aalst en Leuven een opleiding verpleegkunde volgen, zijn besmet met de Indiase variant van het coronavirus. Alle wettelijke bepalingen werden gevolgd, de studenten gingen bij aankomst onmiddellijk in quarantaine.

Het gaat om 11 van de 21 studenten die in Aalst verblijven en 9 van de 22 in Leuven. Dat bevestigen burgemeester van Aalst Christoph D’Haese en burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani aan het persagentschap Belga.

De studenten kwamen op 12 april aan in ons land. Ze landden op de luchthaven van Charles de Gaulle in Parijs, waar ze getest werden. Alle studenten waren daar negatief, en werden met een bus naar Aalst en Leuven gebracht. ‘Er zat waarschijnlijk een superverspreider op de bus, want vijf dagen later, op 17 april, werden de eerste studenten ziek’, zegt viroloog Marc Van Ranst aan de VRT. Op de zevende dag van de quarantaine werden de studenten opnieuw getest met een PCR-test, en toen werd vastgesteld dat het om de nieuwe, Indiase variant van het coronavirus gaat. De studenten vertonen ziektesymptomen, maar er is geen sprake van een ziekenhuisopname.

De studenten zullen in ons land een opleiding verpleegkunde van een jaar volgen om aan de slag te gaan in de woonzorgcentra, legt D’Haese uit. De elf studenten in Aalst zitten sinds hun aankomst in quarantaine. ‘Ze hebben zich niet gemengd onder de bevolking. Uiteraard zal de politie deze quarantaine strikt controleren. De studenten mogen onder geen beding hun woning verlaten.’ De Aalsterse veiligheidscel volgt de situatie op de voet op.

Burgemeester Ridouani bevestigt dat er in Leuven 9 van de 22 studenten positief hebben getest op de Indiase variant. ‘Net als in Aalst zitten de studenten bij ons in quarantaine. De lokale politie controleert dat en ons crisisteam volgt ook hier de situatie streng op. We staan ook in contact met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.’

De directeur van de bewuste school Strfan, Katrien Straessens, bevestigt aan Terzake dat de studenten bij aankomst onmiddellijk in quarantaine gingen, nog voor het duidelijk was dat de studenten besmet waren. ‘Ook zonder deze problemen zouden ze hun quarantaine uitgezeten hebben’, zegt ze. Ze laat ook weten dat een aantal studenten al gevaccineerd werd. ‘We bekijken nu welke vaccins ze gekregen hebben, en wanneer’, zegt ze.

In India stromen de ziekenhuizen vol met coronapatiënten. Plaatselijke experten maken zich zorgen over een ‘Indiase variant’, die besmettelijker zou zijn en patiënten zwaarder ziek zou maken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig