Een Zuid-Koreaanse kledingzaak heeft beelden verspreid van een incident waarbij Xiang Xueqiu betrokken was, de vrouw van de Belgische ambassadeur Peter Lescouhier. Op de beelden die de rondgaan op sociale media is te zien hoe de vrouw een winkelbediende na een discussie een slag in het gezicht geeft. De politie in Seoel heeft een onderzoek geopend en Lescouhier heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het gedrag van zijn echtgenote.

Het incident wekte veel woede op in Zuid-Korea. Het persagentschap Yonhap berichtte dat een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken er bij de Belgische ambassade op aandrong om met de politie samen te werken. Ook de Zuid-Koreaanse televisiezender SBS heeft de bewakingsbeelden verspreid, naar eigen zeggen in de hoop dat dergelijk incident niet opnieuw gebeurt.

Onaanvaardbaar

Op de Facebookpagina van de Belgische ambassade in Seoel verontschuldigt ambassadeur Peter Lescouhier zich in het Engels en het Koreaans in naam van zijn echtgenote. ‘Ongeacht de omstandigheden is de manier waarop ze reageerde onaanvaardbaar’, staat er te lezen. Verder geeft de ambassade in het Facebookbericht aan dat de vrouw nog niet op de uitnodiging van de politie kon ingaan, omdat ze vorige week een beroerte kreeg.

De politie in Yongsan opende een onderzoek naar het incident, meldde The Korea Times afgelopen vrijdag. De krant wees er eveneens op dat diplomaten en hun familieleden diplomatieke onschendbaarheid genieten, zodat zij normaliter niet vervolgd kunnen worden op grond van de wetten van hun gastland.