‘Pijn leidt tot creativiteit’: recordaantal starters ondanks corona
De grootste groei zat in de e-commerce bedrijfjes. Foto: belga

Het aantal startende ondernemingen in België steeg in het crisisjaar 2020 met 0,64 procent. Opvallend is dat die stijging volledig op rekening van Vlaanderen komt. In Wallonië en Brussel waren er zelfs minder die de sprong waagden. De grootste groei zat bij de e-commerce bedrijfjes.

‘Het ondernemerschap in Vlaanderen is een pak sterker geworden, de afgelopen jaren’, zegt Unizo-topman Danny Van Assche. Samen met Eric Van Den Broele van Graydon presenteerde hij de starterscijfers voor 2020. Vorig jaar telde Vlaanderen 65.555 starters, een absoluut record. ‘We zijn nagegaan waarom ze dat deden. Vaak hadden ze voor de coronacrisis al plannen en hebben ze die toch doorgezet. Daarnaast zijn er ook ondernemers die net in de crisis een kans zagen, bijvoorbeeld omdat ze de tijd hadden om hun plan uit te werken’, voegt Van Assche toe. ‘Pijn leidt tot creativiteit’, vat Van Den Broele samen.

De sectoren met het grootste aantal starters waren dan ook degene die profiteerden van de coronacrisis, zoals de e-commerce of de verbouwingssector. ‘De lokale e-commerce kende door de crisis een enorme boost’, zegt Van Assche.

Regionale verschillen

De nettogroei van het aantal starters met 0,64 procent tot 106.788 in heel België verbergt wel grote regionale verschillen. In Vlaanderen was er een groei van 1,1 procent. In Wallonië was er een daling van 5 procent en in Brussel een daling van liefst 11,1 procent. Deze cijfers tonen opnieuw de noodzaak van een plan zoals Get Up Wallonia van de Waalse Regering om het ondernemerschap ten zuiden van de taalgrens te versterken.

In Vlaanderen kende Limburg de grootste groei. Antwerpen was de enige Vlaamse provincie die een daling deed optekenen, maar blijft met 18 procent van alle starters het hoogste aantal afleveren. In Wallonië zag alleen de provincie Luxemburg een stijging. Namen kreeg de grootste klappen. In verhouding tot de bevolking kent Vlaams-Brabant het hoogste aantal starters.

Laag aantal faillissementen

In totaal steeg het aantal ondernemingen in België met 2,6 procent, tot 1,25 miljoen bedrijven. De groei van het aantal starters en het relatief lage aantal faillissementen en stopzettingen verklaart de nettoaangroei.

Ook opvallend volgens Graydon: van alle ondernemingen die in 2016 zijn opgericht, verkeert 90 procent na vijf jaar nog steeds in goede gezondheid. ‘De laagste overlevingsgraad vinden we wel bij de horeca’, merkt Van Den Broele op. Van Assche pleit er dan ook voor dat de steunmaatregelen ook na 30 juni verlengd worden voor de zwaarst getroffen sectoren, zoals de horeca en de evenementen. Ook de overbruggingskredieten moeten blijven lopen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig