Derek Chauvin, de ex-agent die in mei vorig jaar 9,5 minuten zijn knie op de nek van de zwarte man George Floyd zette, tot de dood volgde, is door de jury schuldig bevonden aan drie aanklachten van doodslag. Hij is meteen opgesloten.

Geloof wat jullie hebben gezien. Zo besloot de aanklager in het proces rond de dood van George Floyd zijn slotpleidooi tegenover de leden van de jury. Hij zei te vertrouwen op de videobeelden van Derek Chauvin, de agent die op 25 mei ­vorig jaar in Minneapolis tijdens een arrestatie vanwege een vals biljet van 20 dollar 9,5 minuten lang zijn nek plantte in de nek van George Floyd. Toen medische hulpverleners ter plaatse kwamen, hield Chauvin nog steeds zijn knie op de nek van de zwarte man, die toen al geen polsslag meer had.

De dood van Floyd zette Amerika in rep en roer. De hele zomer lang kwamen mensen massaal op straat om een einde aan het politiegeweld te eisen. Zwarten lopen bijna drie keer meer kans om in de VS door de politie te worden gedood dan blanken, schreef The Economist. De protesten zwollen aan, in Amerika en in de rest van de wereld, en brachten onder de noemer ‘Black Lives Matter’ miljoenen op de been.

Niet vanzelfsprekend

Uiteindelijk bezegelden dinsdag twaalf juryleden Derek Chauvins lot. De jury oordeelde unaniem dat de agent, die snel na Floyds dood ontslagen werd, schuldig is over de hele lijn. Hij is veroordeeld voor doodslag door ­gebruik van onredelijk geweld, voor slagen en verwondingen met de dood als gevolg, en voor doodslag door nalatigheid. De strafmaat wordt over acht weken door de rechter bepaald. Tot hij die hoort, moet de ex-agent sowieso al in de cel blijven. Vlak nadat de rechter het verdict van de jury had gelezen, werd Chauvin in de boeien geslagen en uit de rechtszaal weggevoerd. Hij riskeert maximaal veertig jaar cel, maar waarschijnlijk wordt het vijftien jaar.

Op straat in Minneapolis was tot het verdict bekend was, de sfeer ­uitermate gespannen geweest. Veel deuren en ramen waren gebarricadeerd. Toen Chauvin schuldig bevonden was, brak onder de omstanders op straat spontaan vreugde uit. Mensen zeiden dat gerechtigheid heeft plaatsgevonden, en vertelden dat ze opgelucht waren.

In de Verenigde Staten is het statistisch gezien bijlange niet vanzelfsprekend dat politieagenten die in functie iemand doden, uiteindelijk ook worden veroordeeld voor doodslag of moord. In Minneapolis, waar George Floyd om het leven kwam, was slechts één politieagent veroordeeld voor het doodschieten van een burger. Het ging om een zwarte politieagent die een blanke vrouw had gedood.

Maar deze rechtszaak was van bij het begin een proces zonder weerga. Terwijl Chauvins advocaat gerede twijfel inriep, en de oud-agent voorstelde als een man die redelijkerwijs had gedaan wat een ordehandhaver in die situatie moest doen, getuigde Chauvins voormalige baas, politiechef Medaria Arradondo, dat dat niet waar was. De korpschef zei voor de rechtbank dat Chauvin de regels en normen van zijn korps totaal had overschreden.

Overweldigende bewijslast

De rechtszaak heeft de voorbije drie weken de gemoederen erg beroerd. Heel Amerika, en mogelijk de wereld, leefde mee. Ook president Joe Biden, die voor de uitspraak nog zei dat hij bad dat de jury ‘het juiste verdict’ zou geven, aangezien de bewijslast zo overweldigend was.

De president zei dat hij gewacht had om te reageren tot de jury al in beraadslaging en dus in afzondering was, en zijn woorden niet kon horen. Biden zei ook dat hij de familie van George Floyd had leren kennen, en dat zij ook hoopten dat alles rustig zou blijven. In Minneapolis brak geen chaos, maar een straatfeest uit.

Ex-agent Chauvin over de hele lijn schuldig aan dood van George Floyd
Er werd uitgelaten gereageerd op het verdict. Foto: Getty Images
Ex-agent Chauvin over de hele lijn schuldig aan dood van George Floyd
Foto: AP
Ex-agent Chauvin over de hele lijn schuldig aan dood van George Floyd
Foto: REUTERS
Ex-agent Chauvin over de hele lijn schuldig aan dood van George Floyd
Foto: AFP
Ex-agent Chauvin over de hele lijn schuldig aan dood van George Floyd
Maar het Amerikaans leger staat paraat mochten er toch rellen uitbreken. Foto: AFP