CDU kiest voor Laschet als kandidaat-bondskanselier, Söder legt zich neer bij beslissing
Armin Laschet. Foto: REUTERS

De leiding van de Duitse christendemocratische partij CDU heeft maandagavond tijdens een interne stemming gekozen voor Armin Laschet als kandidaat-bondskanselier voor de parlementsverkiezingen in september. Markus Söder, de eerste minister van Beieren, legt zich neer bij die beslissing.

Na meer dan zes uur vergaderen stemden 31 bestuursleden op de CDU-voorzitter en 9 op zijn tegenstander, CSU-topper Markus Söder. Er waren 6 onthoudingen, zo kondigde een partijwoordvoerder aan.

CDU kiest voor Laschet als kandidaat-bondskanselier, Söder legt zich neer bij beslissing
Markus Söder. Foto: AFP

‘De teerling is geworpen. Armin Laschet zal de kandidaat-kanselier van de Union zijn’, zei Söder over de uitkomst van de stemming. De goedkeuring van CSU is vereist om Laschet de officiële kandidaat van de Union te maken. De verkiezingen in Duitsland vinden in september plaats.

Moeilijke vervanging

De druk was de laatste dagen gegroeid om een knoop door te hakken over Angela Merkels opvolging. De bondskanselier stapt zoals bekend op aan het eind van haar termijn, na meer dan 15 jaar als regeringsleider.

De CDU, Merkels partij, en haar Beierse zusterpartij CSU - die samen de Union vormen - slaagden er de voorbije dagen maar niet in om uit te maken wie als kandidaat-bondskanselier naar voren zou worden geschoven voor de Bondsdagverkiezingen. CDU geldt als de grotere partij en duidt traditioneel een kandidaat aan, maar volgens peilingen is de Beierse deelstaatpremier Söder populairder onder de achterban en kiezers in het algemeen. Heel wat partijprominenten zagen de machtsstrijd tussen de twee met lede ogen aan.