Binnenkijken: de kleurrijke female power van artieste Julie Loeckx
Foto: Julie Loeckx

De portretschilderijen van Belgisch artieste Julie Loeckx lijken zo uit een modemagazine te zijn ontsnapt. Of is het eerder omgekeerd? Al sinds haar jeugd is Julie geïntrigeerd door design, vormgeving en patronen. “Ik probeer een verhaal te vertellen en een gevoel neer te zetten met veel kleur.”

Julie runt samen met haar man een succesvolle onderneming in projectontwikkeling, maar op haar veertigste besefte ze dat ze het creatieve aspect echt miste. Om dat gemis te compenseren, maakt ze nu schilderijen. Daar steekt ze vooral ’s nachts en bij het ochtendgloren veel tijd in. “Met mijn eigen onderneming en drukke gezinsleven was er eigenlijk geen tijd voor, dus schilder ik in de uurtjes dat niemand me nodig heeft”, vertelt Julie. “Ik schilder aan mijn keukeneiland, waar er veel licht binnenkomt. Het is misschien eigenaardig, maar het werkt wel voor mij. Ik wil aanwezig zijn en mij niet opsluiten in een aparte ruimte, omdat ik graag mijn man en drie kinderen rondom mij heb.”

Binnenkijken: de kleurrijke female power van artieste Julie Loeckx
Foto: Julie Loeckx

Female power

De artistieke Julie maakt vooral opvallende vrouwenportretten die telkens een bepaalde emotie weergeven. “De uitdrukking op het gezicht moet voor mij perfect geschilderd zijn, maar voor de rest wil ik geen afgelikt plaatje. Je moet immers kunnen zien dat het een schilderij is en geen foto. De kleuren kies ik vaak op basis van de gevoelens die het beeld waarvan ik vertrek bij mij oproepen. Kleur en emotie gaan hand in hand en dus werk ik met kleuren die het best passen bij het verhaal dat ik wil neerzetten over de persoon die ik aan het schilderen ben. Ik heb geen voorkeur voor één bepaalde kleur, het is vooral de magie van diverse kleurencombinaties die me fascineert.”

Binnenkijken: de kleurrijke female power van artieste Julie Loeckx
Foto: Julie Loeckx

Start met een moodboard

En wat met kleur in haar eigen interieur? “Mijn man en ik zijn al drie keer verhuisd en hebben drie keer verbouwd, waarbij ik zelf de plannen altijd tot in detail uittekende en de gehele inrichting deed. Bij de inrichting en decoratie vind ik het vooral belangrijk dat je jezelf eerst afvraagt welke sfeer je wilt bereiken en van welke kleuren je het meest houdt. Je kunt bijvoorbeeld een moodboard maken en beelden verzamelen die je graag ziet. Zo komt er vanzelf een rode draad naar boven en kun je beginnen te spelen met kleuren. Zo vind ik de testers van de Levis Ambiance-collectie superhandig om te checken of kleuren in real life helemaal matchen met wat je in je hoofd hebt. Want met de verf in de juiste kleur op je eigen muur, zie je het echte eindresultaat.”

Binnenkijken: de kleurrijke female power van artieste Julie Loeckx
Foto: Julie Loeckx

Colour boost

Julie koos uiteindelijk voor een complementair palet met kleuren die goed bij elkaar passen en samen een mooi geheel vormen. “Zelf ben ik een heel energiek en levendig persoon. Om dat een beetje te compenseren, moet een interieur mij vooral rust geven (lacht). De basiskleuren van de muren zijn heel licht en rustgevend. Ik heb wel gekozen voor kleurrijke objecten die het geheel aanvullen. Mijn schilderijen zorgen voor het contrast en zijn een echte colour boost in huis. Ik krijg er zo veel energie van en word daar echt heel vrolijk van.”

Twijfel je over een nieuwe kleur in huis? De Levis Ambiance-kleurtester is een unieke tool om je favoriete kleur bij jou op de muur te testen.

Tijdelijke actie: krijg nu drie kleurtesters voor de prijs van één (aanbod zolang de voorraad strekt). Meer info: https://www.levis.info.

Binnenkijken: de kleurrijke female power van artieste Julie Loeckx