In het dak van het klooster in de Kortrijkse deelgemeente Heule waar dinsdagmorgen brand uitbrak, is toch geen asbest gevonden. Dat meldt de stad Kortrijk dinsdag. Even leek het erop dat het dak asbest bevatte, maar een gespecialiseerde firma kon dat intussen uitsluiten. De opkuis is dinsdagavond nog aan de gang.

In het West-Vlaamse Heule woedde er vanochtend een hevige brand in de kapel van het klooster in de Mellestraat. Het vuur werd rond 6.30 uur vanmorgen opgemerkt. De zusters die in het klooster wonen, werden onmiddellijk geëvacueerd. De aanpalende school blijft voorlopig gesloten. Het vuur werd opgemerkt door de onderhoudsman. De vlammen sloegen door het dak. ‘Het was in het begin niet duidelijk of er nog iemand in het gebouw aanwezig was, maar al gauw bleek dat alle kloosterzusters het gebouw veilig hadden verlaten en er waren geen andere aanwezigen’, klinkt het bij de brandweer van zone Fluvia.

Intussen is de situatie onder controle. De stad Kortrijk is intussen gestart met de grondige schoonmaak van de site en omliggende straten. Daarna is het de bedoeling om het openbaar domein weer vrij te geven.

Een stabiliteitsfirma onderzoekt ook de toestand van de kapel. Het dak is helemaal weggebrand, wat maakt dat de muren niet langer stabiel zijn. Beide gevels moeten gestut worden en er is instortingsgevaar. De politie zal daarom een perimeter uitbouwen.

School blijft gesloten

De school Spes Nostra bleef gevrijwaard van de brand, maar de lessen kunnen voorlopig niet doorgaan. De gebouwen van de middelbare school blijven alvast dicht op woensdag en donderdag. Leraren zullen zo veel mogelijk lessen voorzien via afstandsonderwijs. De lagere- en kleuterschool blijft woensdag gesloten. In de loop van die dag wordt dan beslist of de leerlingen donderdag terug naar school kunnen. Voor hen is er noodopvang voorzien.

De brand ontstond vermoedelijk op de zolderverdieping en verspreidde zich erg snel. Ook de kapel van Spes Nostra vatte vuur. ‘Het ging al om een uitslaande zolderbrand’, zegt majoor Chris Deryckere van de hulpverleningszone Fluvia. ‘We hebben direct opgeschaald. Het was niet mogelijk om de brand langs binnen te blussen. Aan elke zijde van het gebouw hebben we officieren geplaatst en van daar zijn we beginnen te blussen. Het was niet gemakkelijk, want de kapel ligt ingesloten. We hebben de straat afgesloten, omdat de topgevel dreigt in te storten.’

Drie brandweermannen raakten lichtgewond tijdens de interventie. In totaal werden er 80 manschappen opgeroepen. Iets na 8 uur was de brand onder controle. De kloosterzusters worden voorlopig in een ander klooster opgevangen. Er werden ook enkele buurtbewoners preventief geëvacueerd in de perimeter van de brandende kapel waar er instortingsgevaar was.

De materiële schade bleef uiteindelijk beperkt tot het klooster. Bij de school bleef de schade beperkt tot mogelijk wat lichte brandschade. De stad vraagt aan wie in de perimeter woont en veel roetdeeltjes vindt, deze niet op te vegen. Dat zorgt net voor meer stof. Wie veel roetneerslag vindt, kan dat laten weten aan de stad op het gratis nummer 1777.