Advocaat Derek Chauvin vraagt vrijspraak in slotpleidooi
Derek Chauvin verzaakte aan zijn spreekrecht. Foto: via REUTERS

Het proces tegen Derek Chauvin in de zaak rond de dood van George Floyd nadert de ontknoping. In zijn slotpleidooi vroeg de advocaat van de voormalige politieagent de vrijspraak voor zijn cliënt.

Chauvin is de agent die terechtstaat voor de dood van de zwarte man George Floyd, in mei vorig jaar, bij een interventie in Minneapolis. Chauvin hield Floyd 9,5 minuten in bedwang met zijn knie op diens nek. De man stamelde dat hij geen adem kreeg, maar Chauvin loste niet. Hij wordt vervolgd voor moord.

Volgens zijn verdediging is Floyd overleden aan de gevolgen van een overdosis en hartproblemen. De advocaat van ex-politieagent Derek Chauvin vroeg daarom in zijn slotpleidooi om de vrijspraak. De twaalfkoppige jury zal zich nu buigen over de schuldvraag, maar het is nog koffiedik kijken hoelang dat zal duren.

Protest

Minneapolis en bij uitbreiding de rest van de VS houdt intussen de adem in. Bij vrijspraak of een lichte straf voor Chauvin vreest men nieuwe rellen. Ruim vierduizend manschappen staan paraat om vreedzaam protest te beschermen en eventuele rellen onder controle te houden. De staat Minnesota krijgt agenten van naburige staten ter versterking. Ook in andere steden doorheen het land, zoals New York, Chicago en hoofdstad Washington DC zetten de ordediensten zich schrap. In meerdere staten zijn honderden leden van de nationale garde opgeroepen.

Activisten hebben al aangegeven dat ze de straat zullen optrekken, ongeacht de uitkomst van het proces. Op verschillende plaatsen in de staat Minnesota betogen groepen al om gerechtigheid te eisen voor Floyd en Daunte Wright, de 20-jarige zwarte man die vorige zondag stierf bij een politie-interventie nabij Minneapolis.

Munitie voor beroep

De verdediging van Chauvin greep vlak nadat de jury ging beraadslagen de protesten aan om de voorzittende rechter te vragen een ‘mistrial’, een ongeldig proces, te verklaren. Advocaat Nelson verwees onder meer naar een toespraak van Democratisch Congreslid Maxine Waters afgelopen weekend, tijdens een betoging na de dood van Wright. Zij zou ‘bedreigingen tegen het juryproces’ en ‘dreigementen van geweld’ geuit hebben. Waters zei dat actievoerders op straat moesten blijven komen en vechten voor gerechtigheid. ‘We moeten actiever worden.’ Over Chauvins proces zei ze: ‘Ik hoop dat we een verdict zullen krijgen dat schuldig, schuldig, schuldig zegt. En als dat niet zo is, kunnen we niet weggaan.’

De rechter wees de vraag om een ongeldig proces te verklaren af, omdat juryleden verondersteld worden het nieuws niet te volgen en zich niet te laten beïnvloeden, maar gaf toe dat Waters’ uitspraken later nog een probleem zouden kunnen vormen. ‘Congreslid Waters heeft u mogelijk iets gegeven dat zal toelaten om dit proces om te keren in beroep’, zei Peter Cahill. ‘Ik zou willen dat verkozenen stoppen met praten over deze zaak, zeker op een manier die respectloos is tegenover de rechtsstaat en justitie. Hun falen daarin is vreselijk.’

Chauvin riskeert een gevangenisstraf van 40 jaar.