Minister Dedonder bevestigt Belgische terugtrekking uit Afghanistan voor de zomer
De 70-tal Belgische militairen in Afghanistan worden voor de zomer teruggetrokken. Foto: BELGA

De terugtrekking van de zeventigtal Belgische militairen uit Afghanistan moet voor de zomer afgerond zijn. Dat bevestigde minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) maandag in Brussel na een ontmoeting met haar Duitse collega.

De dertig Navo-landen maakten woensdag bekend dat ze hun 10.000 militairen van de Resolute Support Mission (RSM) voor advies en bijstand aan de Afghaanse veiligheidsmacht, zouden terugroepen. De terugtrekking zou starten op 1 mei.

Daags voordien had de Amerikaanse president Joe Biden aangekondigd dat hij de Amerikaanse soldaten voor 11 september uit Afghanistan zal terugtrekken. Een symbolische datum, op de twintigste verjaardag van de aanslagen van 9/11.

Duitsland is verantwoordelijk voor de noordelijke zone van de RSM-missie: 1.100 Duitse militairen worden aangevuld met contingenten uit een twintigtal landen, waaronder zeventig Belgische militairen.

Tijdens hun bilateraal onderhoud hadden minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en haar Duitse collega Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) het over de terugtrekking van de Navo uit Afghanistan. Volgens Dedonder zou het Belgisch contingent in de huidige omstandigheden ‘voor de zomer’ gerepatrieerd worden. Om de terugtrekking voor te bereiden, zal een supplementair detachement ter plaatse gestuurd worden, verduidelijkte ze aan Belga.