Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden benadrukt dat incidenten zoals de zware brand in Anderlecht van afgelopen nacht de druk op het zorgsysteem verder verhogen op een moment dat de capaciteit op intensieve zorg reeds op haar limieten botst. Dat zei ze naar aanleiding van een bezoek aan de getroffen woning.

‘De tol van de hevige woningbrand in Anderlecht is hoog. Mijn gedachten gaan uit naar de getroffen families’, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, die ook de reddings- en hulpdiensten bedankte voor hun harde werk.

Ze wees erop dat er voorbije nacht slecht één vrij bed op intensieve zorg in het Brusselse was. ‘We werden afgelopen nacht met de neus op de feiten gedrukt, zei minister Verlinden.

‘Onze ziekenhuizen liggen overvol en de intensieve zorgen hebben hun limiet bijna bereikt. Dit soort incidenten kunnen ervoor zorgen dat we bedden te kort komen en patiënten naar nabijgelegen ziekenhuizen moeten worden gebracht. Laat ons hier lessen uit trekken en er alles aan doen om de druk op ons zorgsysteem te verminderen.’

• Zware woningbrand Anderlecht geblust: 30 gewonden, 1 overlijden

De minister roept daarom iedereen opnieuw op om zich aan de maatregelen te houden en solidair te zijn: contacten beperken, verplaatsingen zo veel mogelijk vermijden, handen wassen, thuiswerken. ‘Iedereen kent de regels ondertussen. Ze kunnen mensenlevens redden.’