FNG schikt met Zweden met oog op verkoop Ellos
Dieter Penninckx, één van de drie FNG-stichters

Fashion retailer FNG, waarvan de stichters Penninckx, Maes en Bracke nog altijd de grootste aandeelhouders zijn, bereikt een staakt-het-vuren met een van zijn twee belagers.

FNG maakt in een persbericht bekend dat het een dading-overeenkomst heeft afgesloten met de vorige eigenaar van de webwinkel Ellos, het fonds Nordic Capital. De overname was nog altijd niet volledig betaald door FNG, sinds eind 2019 eigenaar van Ellos. De retailer lag sinds het faillissement van zijn winkelactiviteiten in conflict met de Nordic Capital en de banken en curatoren.

De dading komt er aan de vooravond van een verkoop van Ellos, waaraan gewerkt wordt. Vooravond is wat optimistisch, want een effectieve deal zou nog enkele maanden op zich laten wachten.

100 miljoen euro

FNG en zijn Zweedse dochteronderneming FNG Nordic maken met de dading in elk geval een einde aan de arbitrageprocedure die het private equityfonds Nordic Capital was gestart om de disputen bij de verkoop van Ellos te beslechten. Alle partijen hebben elkaar nu gevonden in verband met de geplande verzilvering van FNG’s belang in Ellos. Die verzilvering zou heel wat kunnen opleveren, want de webwinkel draait goed door de populariteit van e-commerce.

Als deel van de dading zullen FNG en FNG Nordic 100 miljoen euro betalen aan de vorige eigenaars van Ellos. 60 miljoen euro daarvan is een deel van de koopsom die nog verschuldigd is, en FNG moet 40 miljoen euro neerleggen om de openstaande vorderingen met betrekking tot de overnamedocumenten te regelen.

‘Strategische kapitaalherziening’

De betaling van die 100 miljoen euro is afhankelijk van de voltooiing van wat FNG ‘de strategische kapitaalherziening’ noemt. De banken hebben vorig jaar al een claim neergelegd bij FNG van om en nabij de 260 miljoen, in verband met geleden verliezen op hun kredietverschaffing. Maar ook de curatoren hebben recent een belastend rapport neergelegd, waaruit blijkt dat onregelmatigheden bij FNG mogelijk tot juni 2018 teruggaan.

Ook de obligatiehouders van verschillende holdings uit de FNG-constellatie eisen een deel van de Ellos-koek op. Het is duidelijk dat voor de aandeelhouders niets meer zal overblijven. De belangrijkste aandeelhouders van FNG zijn voorlopig nog altijd de stichters, Anja Maes, Manu Bracke en Dieter Penninckx. Tegen hen loopt een strafonderzoek.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig