Een grote brand op de noordelijke flank van de beroemde Tafelberg heeft zondag de Universiteit van Kaapstad bereikt. Studenten worden geëvacueerd van de campus. De brandweer tracht het vuur onder controle te krijgen.

Een hevige brand teistert de Tafelberg aan de rand van het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Het vuur brak zondagochtend uit en woedt ’s avonds nog altijd. De reddingsdiensten zijn massaal ter plaatse. Helikopters vliegen af en aan met waterbommen, dat zijn draagzakken vol water. Twee brandweermannen raakten gewond bij het blussen.

Het vuur woedt aan de noordoostelijke kant van de berg. De hellingen van de wijk Newlands vielen ten prooi aan de vlammen en de brand bereikte later ook het hoger gelegen deel van de campus van de Universiteit van Kaapstad. Alle studenten werden tijdig geëvacueerd. Op beelden is te zien hoe de bibliotheek van de universiteit vuur vat. Een bijzondere collectie boeken is daarmee in as gelegd.

En dat is niet het enige erfgoed dat in vlammen opging. Van Mostert’s Mill, de oudste windmolen in Zuid-Afrika die van 1796 dateerde, blijft weinig meer over. Ook het Rhodes Memorial Restaurant, een geliefkoosde trekpleister, werd volledig platgebrand.

Evacuaties bij hevige brand op Tafelberg in Kaapstad
De bibliotheek van de Universiteit van Kaapstad. Foto: REUTERS

Aan de bewoners in de buurt van de berg wordt gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. Een aantal toegangswegen zijn afgesloten.

De brandweer vermoedt dat het kampvuur van een dakloze persoon aan de oorsprong van de brand ligt.

De Tafelberg is het icoon van Kaapstad, en is een beschermd natuurgebied. Buiten het regenseizoen komt het in Zuid-Afrika wel vaker tot zware branden. In Zuid-Afrika is de zomer net ten einde gelopen, maar Kaapstad kreunt de voorbije dagen onder temperaturen boven de dertig graden.