Vierde ritzege voor Cavendish in Ronde van Turkije, Diaz eindwinnaar
Archiefbeeld. Foto: BELGAIMAGE

Mark Cavendish heeft de slotrit in de Ronde van Turkije gewonnen. Voor de Brit van Deceuninck - Quick Step was het de vierde ritzege. De Spanjaard Diaz (Delko - Marseille) stak de eindzege op zak.

De wedstrijd begon met één ploeg minder zondagochtend. Na Rally Cycling stapte ook B&B Hotels uit de koers wegens een coronabesmetting. Omdat het verschil tussen leider Diaz en de tweede in de stand Jay Vine amper één seconde bedroeg, werd de wedstrijd op slot gezet in de beginfase zodat er aan de tussensprint strijd kon geleverd worden om de bonificatieseconden.

De klassementsrenners graaiden die niet mee, wel enkele sprinters. Pas daarna kreeg een vroege vlucht de kans om weg te rijden. Het ging om onze landgenoten Stijn Steels en Sean De Bie, Davide Cimolai, Mirco Maestri, Alessandro Tonelli, Willie Smit, Delio Fernandez, Samuele Rivi, Erik Nordsaeter Resell en Serghei Tvetcov.

De koplopers kregen nooit echt veel voorsprong, niet veel meer dan 2 minuten, want in het peloton zette men alles op een zevende en laatste massasprint. De wind blies ook opnieuw fel, en een paar keer werd het op de kant getrokken, maar finaal bleef het zonder gevolgen. Al op 30 km van het eind werden de koplopers gegrepen, waarna een nieuwe kopgroep werd gevormd met Javier Romo, Johan Garcia en Danilo Celano.

Ook deze zou het niet uitzingen tot het eind. Er zou gesprint worden om de zege. Jay Vine kwam nog ten val, maar gelukkig binnen de drie kilometer en dus behield hij zijn tweede plaats in het klassement. In de sprint zette Philipsen als eerste aan, maar werd hij nog geremonteerd door Cavendish, goed voor zijn vierde zege.

De eindwinst is voor de Spanjaard José Manuel Diaz (Delko), die één seconde overhoudt op de Nieuw-Zeelander Jay Vine (Alpecin-Fenix).

.