In Antwerpen heeft de politie zaterdagavond en -nacht opnieuw op verschillende plaatsen moeten ingrijpen omdat mensen waren samengekomen om te feesten en daarbij te dicht bij elkaar stonden. Dat was vooral het geval op de Scheldekaaien en de Leopoldplaats in de Theaterbuurt. Er werden verschillende personen bestuurlijk gearresteerd.

De grootste samenkomst situeerde zich zaterdagavond op de Sint-Michielskaai, waar een honderdtal personen, vooral jongeren, samentroepten. Er werd gedanst en luide muziek gespeeld, waardoor er nog meer volk werd aangetrokken. De politie kwam ter plaatse om de aanwezigen te wijzen op de coronaregels en stuurde iedereen naar huis. Eén persoon werd bestuurlijk gearresteerd en de politie nam naar eigen zeggen ook enkele muziekboxen in beslag.

‘Toen we op de Scheldekaaien aankwamen, zijn de meeste jongeren gaan lopen’, zegt Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie. ‘We zijn heel pragmatisch te werk gegaan en hebben maar één persoon bestuurlijk gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde. Ook hebben we vijf muziekboxen in beslag genomen, waarvan een grote stereo box.’

Allicht trokken niet alle feestvierders effectief naar huis, want de feestjes leken zich later op de avond te verplaatsen naar elders in de stad. Op de Leopoldplaats moest de politie eveneens tussenbeide komen. Op de locaties waar gefeest werd, lag na afloop ook heel wat zwerfvuil. Ook de voorbije weken, vooral bij mooi weer, moest de politie in Antwerpen al meermaals ingrijpen omdat te veel mensen samenkwamen om te feesten op onder meer de Scheldekaaien.

‘Proportioneel en eerlijk handhaven’

Eerder op de dag had de politie al op verschillende drukke plaatsen moeten ingrijpen. ‘We willen zeker niet te streng zijn’, aldus Bruyns. ‘Maar we proberen zo proportioneel en eerlijk mogelijk te handhaven.’

Vrijdagavond zorgden groepjes jongeren op de Zeedijk en het strand van Knokke-Heist opnieuw voor overlast. Volgens de politie van de zone Damme/Knokke-Heist werden geen ernstige feiten gemeld, maar werden wel GAS-boetes en pv’s voor inbreuken op de coronamaatregelen uitgedeeld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in