Bezorgdheid over gezondheid Navalny: ‘Hij kan elk ogenblik hartstilstand krijgen’
Aleksej Navalny. Foto: REUTERS

Artsen die dicht bij de Russische opposant Aleksej Navalny staan, zeggen dat hij ‘elk ogenblik’ een hartstilstand kan krijgen. Zo’n 70 internationale prominenten vragen in een open brief aan president Vladimir Poetin goede medische zorg voor Navalny.

Door zijn hongerstaking gaat de gezondheid van de Russische oppositieleider zwaar achteruit. De lijfarts van de 44-jarige opposant, Anastassia Vassilieva, en drie andere artsen, onder wie een cardioloog, hebben onmiddellijke toegang tot Navalny gevraagd, zo blijkt uit een brief die ze naar de Russische penitentiaire diensten stuurden.

De artsen vrezen dat Navalny’s nieren het binnenkort laten afweten. Dat kan leiden tot een hartstilstand en de dood. Volgens Vassilieva heeft de kaliumconcentratie in het bloed van Navalny een kritiek peil bereikt. De artsen zouden via Navalny’s advocaten medische rapporten uit het strafkamp waar hij vastzit hebben kunnen inzien.

Al weken wordt de gezondheid van de oppositieleider nauwlettend in het oog gehouden. In een open brief, die onder meer in Le Monde is gepubliceerd, roepen zo’n zeventig prominente personen Poetin op om Navalny de nodige medische zorg te verlenen. Onder de ondertekenaars bevinden zich de schrijvers J.K. Rowling, Martin Amis en Salman Rushdie, de acteurs Vanessa Redgrave, Benedict Cumberbatch, David Duchovny en Jude Law, Abba-muzikant Björn Ulvaeus en historicus Niall Ferguson.

De ondertekenaars van de brief benadrukken dat de gezondheid van de oppositieleider snel achteruit gaat en dat hij dringend medische hulp nodig heeft. Ze wijzen erop dat Navalny een zware neurologische aandoening heeft met aanhoudende rugpijn en dat hij veel hoest en hoge koorts heeft.

Navalny ging eind maart in hongerstaking omdat hij in de gevangenis niet de juiste zorg zou krijgen voor zijn klachten. Zijn gezondheid gaat volgens zijn advocaten snel achteruit. Navalny wil onderzocht worden door een arts naar keuze, maar dat wordt niet toegestaan.

De criticus van het Kremlin werd in februari veroordeeld tot 2,5 jaar cel. De rechtbank oordeelde dat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating in een fraudezaak had geschonden tijdens zijn verblijf in Duitsland, waar Navalny werd behandeld vanwege een vergiftiging. Die zou volgens hem het werk zijn geweest van het Kremlin.