Schutter in Indianapolis was oud-werknemer van FedEx, motief nog niet gekend
Alle slachtoffers waren werknemers van FedEx, inclusief de schutter. Foto: AFP

De verdachte van het bloedbad in een vestiging van FedEx in het Amerikaanse Indianapolis is een 19-jarige oud-werknemer van de pakketbezorger. De autoriteiten hadden hem eerder al op de radar, meldt CNN op basis van anonieme politiebronnen.

De man schoot donderdagavond (lokale tijd) acht mensen dood en sloeg daarna de hand aan zichzelf. Meerdere mensen raakten gewond. De dodelijke slachtoffers - tussen 19 en 74 jaar oud - waren allen werknemers van de FedEx-vestiging, onder hen ook vier sikhs. Volgens de leider van de lokale sikhgemeenschap is het merendeel van de werknemers op die site sikh.

Maar of de schietpartij ingegeven was door racisme, is niet duidelijk. Het motief van de dader is nog niet gekend. CNN meldt dat de dader bekend was bij de lokale en federale autoriteiten. Een familielid zou volgens bronnen de autoriteiten eerder hebben gewaarschuwd voor het mogelijk gewelddadige karakter van de 19-jarige. Bij een incident in 2020 nam de politie een wapen in beslag.

President Biden spreekt in een verklaring zijn afschuw uit over de schietpartij. Hij gaf vrijdag de opdracht om vlaggen op het Witte Huis en overheidsgebouwen halfstok te hangen.

Volgens de president gaan er elke dag te veel Amerikanen dood door vuurwapens. ‘We kunnen en moeten meer doen om levens te redden’, aldus Biden, die onlangs al maatregelen aankondigde om het wapengeweld aan te pakken.

De VS worden vaak opgeschrikt door dergelijke schietpartijen. In 2021 werden al 147 massaschietpartijen gerapporteerd, ofwel schietpartijen waarbij minstens vier mensen werd geraakt door kogels.

De schietpartij van donderdag was de dodelijkste sinds 22 maart, toen tien mensen werden doorgeschoten in een supermarkt in Boulder, Colorado. Vrijdag is het ook veertien jaar geleden dat de dodelijkste schietpartij op een Amerikaanse school plaatshad. Op de campus van de universiteit Virginia Tech in Blacksburg kwamen meer dan dertig mensen om het leven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig