28 arrestaties na dodelijke confrontatie tussen rivaliserende bendes in Luik
Themabeeld. Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Twee rivaliserende jeugdbendes vochten vrijdagnamiddag een conflict uit in de straten van de Luikse voorstad Bressoux. Bij die vechtpartij vielen één dode en twee gewonden. Het Luikse parket is een onderzoek gestart.

In de Luikse voorstad Bressoux brak vrijdagnamiddag een zware vechtpartij uit. De feiten vonden plaats rond 17 uur vrijdagavond, aan de Avenue de Nancy.

Een jongeman van Tsjetsjeense origine werd door een bende gemaskerde mannen met baseballbats aangevallen toen hij in de straat reed met zijn wagen. ‘De jongeman trachtte weg te rijden maar reed zich daarbij vast op enkele geparkeerde auto’s. Daarop werd er op hem geschoten’, zo zegt Damien Leboutte van het parket van Luik. Het slachtoffer bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Twee anderen liepen verwondingen op bij hun arrestatie. In totaal pakte de politie, die massaal ter plaatse kwam, 28 mensen op.

Het parket van Luik opende een onderzoek naar de feiten. De gearresteerden werden verhoord, en vrijdagavond nog kwamen een onderzoeksrechter, een wetsdokters en een ballistische expert ter plaatse. Volgens het Luikse parket werd die laatste expert opgevorderd omdat er zware wapens gebruikt werden. Er zijn beelden verschenen waarop een kalasjnikov te zien is.

Tijdens de confrontatie werd een TEC-bus geraakt door een steen. Verschillende lijnen zijn omgeleid of geannuleerd dit weekend.

Volgens verschillende Franstalige media was de vechtpartij het gevolg van een conflict tussen jongeren met een Koerdische en een Tsjetsjeense achtergrond, die wonen in Luik of Verviers. Die informatie wordt niet bevestigd door het parket. De jongeman die om het leven kwam, zou een Tsjetsjeen zijn.

Volgens de Waalse krant La Meuse ging het om een afrekening. De twee bendes troffen elkaar dan ook niet per toeval, de confrontatie was via sociale media opgezet. Het zou gaan om heel jonge bendeleden.

De politie is op zijn hoede voor represailles. Op sociale media circuleert nu de oproep om een wraakactie. Zaterdagnamiddag zou één van de bendes naar Verviers willen afzakken. ‘De politie van Verviers is op de hoogte van de oproep en heeft de nodige maatregelen genomen’, klinkt het bij RTBF.

Correctie 17/04: we meldden eerst dat het dodelijke slachtoffer een vrouw was, maar dat klopt niet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in