Duitsland pleit voor crypto-versie van euro
Olaf Scholz Foto: REUTERS

Europa moet ‘het voortouw nemen’ bij de invoering van een gemeenschappelijke digitale munt. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz heeft met die woorden de invoering van een cryptomunt bepleit tijdens een videoconferentie met de ministers van Financiën van de eurozone.

‘Een soeverein Europa heeft nood aan innovatieve en competitieve betaaloplossingen’, aldus Scholz. Daarom zal de grootste economie van de eurozone de werkzaamheden van de Europese Central Bank (ECB) met het oog op de eventuele invoering van de digitale euro ‘constructief steunen’. ‘We mogen niet aan de zijlijn blijven staan bij deze ontwikkeling’, verwees Scholz naar de opmars van de cryptomunten op basis van de blockchaintechnologie.

De ECB beslist deze zomer of het zich al dan niet toelegt op de creatie van een digitale euro. Cryptomunten worden ondertussen al door talloze landen van nabij bestudeerd. Verschillende centrale banken werken reeds aan een project, waarbij het crypto-yuan-project van China het verst lijkt te staan.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig