De Britse koninklijke familie heeft in een intieme plechtigheid afscheid genomen van prins Philip, die op negen april is overleden. De begrafenis werd live uitgezonden.

Vanwege de heersende coronamaatregelen mochten slechts 30 rouwenden aanwezig zijn op de begrafenis van de Britse prins-gemaal. Hij was 73 jaar lang de echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth.

De plechtigheid begon op Windsor Castle, waar de eikenhouten kist van prins Philip op de groene Land Rover Defender werd geplaatst. De prins heeft die auto zelf helpen om te bouwen. Daarna volgde een rouwstoet naar de St. George-kapel, met ook prins William en zijn broer Harry. Prins Harry is vanuit Californië overgekomen om de begrafenis te kunnen bijwonen. Zijn echtgenote, Meghan Markle, is hoogzwanger en maakte de verplaatsing niet.

De relatie tussen de twee broers is al een tijdje vertroebeld. Zo liepen ze niet naast elkaar, zoals ze dat wel deden bij de begrafenis van hun moeder. Opvallend was dat ze na de uitvaart wel met elkaar aan het praten waren.

Koningin Elizabeth volgde in een Bentley naar de kapel. Tijdens de plechtigheid kwam ze nauwelijks in beeld. Het verschil met vorige uitvaarten van royals was groot. Social distancing in de kapel, iedereen met een mondmasker op en een klein koor van vier mannen en een vrouw. Niemand van de familie nam het woord. Het was een liturgische dienst met veel gezangen. De kist werd op het einde van de dienst in de crypte onder de kapel geplaatst. Na het overlijden van koningin Elizabeth wordt de prins samen met de koningin bijgezet in de kleine King George VI Memorial Chapel bij Windsor Castle.

Om 15 uur plaatselijke tijd hielden mensen in het hele land een minuut stilte. Premier Boris Johnson volgde de ceremonie op de televisie vanuit zijn buitenverblijf Chequers.

Britse prins Philip begraven: zo verliep de plechtigheid
Koningin Elizabeth. Foto: REUTERS

Genodigden

Natuurlijk maakte prins Charles, de oudste zoon van koningin Elizabeth II, zijn opwachting met echtgenote Camilla. De andere kinderen van prins Philip en Koningin Elizabeth II, tekenden ook present: prinses Anne en sir Timothy Laurence, prins Andrew, en prins Edward en Sophie.

Naast Harry en William waren ook de andere kleinkinderen van de Queen uitgenodigd: Louise Mountbatten-Windsor en James Mountbatten-Windsor (de kinderen van Edward en Sophie), Peter Phillips, en Zara Phillips en echtgenoot Mike Tindall (de kinderen van prinses Anne), prinses Beatrice en echtgenoot Edoardo Mapelli Mozzi, prinses Eugenie en echtgenoot Jack Brooksbank (de kinderen van prins Andrew). Ook neven en nichten van de koningin waren aanwezig, net zoals enkele Duitse familieleden van de prins.

Verdeeldheid

Dat de familie geen toonbeeld van eenheid is, werd in de voorbereiding van de begrafenis opnieuw duidelijk. Zelfs de kleren die de dertig genodigden moesten dragen, waren inzet van debat. In principe zouden de mannen hun militaire uniform dragen. Maar prins Harry en prins Andrew ‘verloren’ dat recht. Harry is uit de ­koninklijke familie gestapt en ­Andrew – in opspraak door de ­affaire-Epstein – moest verplicht een stap opzijzetten. Om de goede vrede te behouden besliste de ­koningin dat alle mannen een ­‘gewoon’ rouwkostuum moesten dragen.

Britse prins Philip begraven: zo verliep de plechtigheid
Foto: AFP

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in