EMA onderzoekt tweede mogelijke bijwerking AstraZeneca-vaccin
Foto: AFP

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA onderzoekt ook een tweede mogelijke bijwerking van Vaxzevria, het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om meldingen van capillair leksyndroom. Dat meldt het FAGG vrijdag op zijn website.

Tot nog toe werden er in de Europese geneesmiddelenbewakingsdatabank EudraVigilance vijf gevallen van capillair leksyndroom - een zeer zeldzame aandoening die gekenmerkt wordt door lekkage van vocht uit bloedvaten wat leidt tot zwelling van weefsel en daling van de bloeddruk -geregistreerd.

‘In dit stadium is het nog niet duidelijk of er een causaal verband is tussen de vaccinatie en de meldingen van capillair leksyndroom’, staat op de website van het FAGG te lezen. Het PRAC, het risicobeoordelingscomité van het EMA, zal de zaak verder onderzoeken.

Eerder bevestigde het PRAC dat een combinatie van zeer zeldzame gevallen van bloedklonters en een laag aantal bloedplaatjes een zeer zeldzame bijwerking van Vaxzevria is. Er loopt ook nog een onderzoek naar trombo-embolische voorvallen na vaccinatie met het Janssen-vaccin in de VS.

Niet iedereen reageert op dezelfde manier op het vaccin. In onderstaande video vertelt professor vaccinologie Isabel Leroux-Roels hoe dat komt.