Omwille van de heersende coronamaatregelen mogen slechts 30 rouwenden aanwezig zijn op de begrafenis van de Britse prins-gemaal, die op 9 april het leven liet. Dat twee van zijn kleinzonen, de prinselijke broers William en Harry, niet naast elkaar zullen lopen, betekent volgens Buckingham Palace niets.

Zaterdag neemt de wereld afscheid van de Britse prins Philip. De meesten die zijn begrafenis willen meemaken, zullen dat via de televisie of het internet moeten doen. Slechts voor een beperkt aantal mensen zal dat in het echt kunnen. De coronamaatregelen schrijven voor dat slechts dertig aanwezigen hun eer ter plaatse mogen betuigen. Eerder stond premier Boris Johnson al zijn plaats af om meer familie de kans te geven aanwezig te zijn.

Natuurlijk maakt prins Charles, de oudste zoon van koningin Elizabeth II, zijn opwachting met echtgenote Camilla. Zijn zoon prins William en schoondochter Kate zijn er ook bij. Prins Harry, zijn andere zoon, is vanuit Californië overgekomen om de begrafenis te kunnen bijwonen. Zijn echtgenote, Meghan Markle, is hoogzwanger en maakte de verplaatsing niet.

De andere kinderen van prins Philip en Koningin Elizabeth II, tekenen ook present: prinses Anne en sir Timothy Laurence, prins Andrew, en prins Edward en Sophie.

Naast Harry en William zijn ook de andere kleinkinderen van de Queen uitgenodigd: Louise Mountbatten-Windsor en James Mountbatten-Windsor (de kinderen van Edward en Sophie), Peter Phillips, en Zara Phillips en echtgenoot Mike Tindall (de kinderen van prinses Anne), prinses Beatrice en echtgenoot Edoardo Mapelli Mozzi, prinses Eugenie en echtgenoot Jack Brooksbank (de kinderen van prins Andrew).

Koningin Elizabeth II, verwelkomt niet alleen haar nageslacht op de begrafenis, maar ook haar neven en nichten. Zo zijn ook David Armstrong-Jones en Sarah Armstrong-Jones en haar echtgenoot Daniel Chatto uitgenodigd, de kinderen van prinses Margaret.

Ook op de gastenlijst: prinses Alexandra, prins Richard, hertog van Gloucester, prins Edward, hertog van Kent, en prins Michael. Er komen ook drie familieleden van Philip: prins Bernhard van Baden, prins Donatus van Hesse, en prins Philipp van Hohenlohe-Langenburg. Tot slot komt ook gravin Penelope Knatchbull.

Broedertwist

Tijdens de plechtigheid lopen de prinsen William en Harry niet naast elkaar. Hun neef Peter Philips zal tussen hen in lopen tijdens de processie naar de kapel van St. George aan het kasteel van Windsor, waar de begrafenis zal doorgaan. Hoewel Britse media de Queen verantwoordelijk achten voor de beslissing, benadrukte een woordvoerder dat het publiek op basis van het opgelegde protocol geen ‘dramatische conclusies’ mag trekken.

Speciaal voor Harry en op vraag van de Queen laten de aanwezigen hun militair tenue thuis.

Al wenste de prins een eenvoudige uitvaart, hij blijft een prins. Vanop afstand zullen 730 leden van de Britse strijdmachten de uitvaart van Philip gadeslaan. Vier militaire bands zullen spelen en de King’s Troop Royal Horse Artillery zal schoten lossen ter ere van de overledene.

De begrafenis vindt plaats op zaterdag 17 april om 16 uur Belgische tijd (15 uur Britse tijd) en is te volgen op de website van De Standaard en de Belgische televisie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig