Hooggerechtshof zet streep door veroordelingen Braziliaanse ex-president Lula
Foto: REUTERS

Een meerderheid van het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft een eerdere beslissing, om de strafrechtelijke veroordeling van ex-president Luiz Inacio Lula da Silva te vernietigen, bevestigd.

De beslissing komt niet als een verrassing, maar het kan wel een grote impact hebben op de Braziliaanse politiek. Het maakt immers definitief de weg vrij voor Lula om het tijdens de presidentsverkiezingen in 2022 op te nemen tegen zittend president Jair Bolsonaro.

De 75-jarige oud-president zei begin deze maand in een interview met de Portugese zender RTP zich kandidaat te stellen. Maar toen liep er nog een beroep bij het Hof tegen de beslissing van datzelfde rechtsorgaan om zijn eerdere corruptieveroordeling te vernietigen. Een rechter van het Hooggerechtshof oordeelde vorige maand dat de rechter die Lula in 2017 veroordeelde, bevooroordeeld was en zette een streep door het vonnis. Het bureau van de procureur-generaal ging daartegen in beroep, maar dat is nu afgewezen.

Corruptie

Lula regeerde het dichtstbevolkte land en de grootste economie van Latijns-Amerika van 2003 tot 2011. Voor de verkiezingen van 2018 lag de leider van de Arbeiderspartij opnieuw voor in de peilingen. Hij werd toen echter veroordeeld tot ruim twaalf jaar cel wegens corruptie en het witwassen van geld en mocht niet meedoen aan de verkiezingen. Uiteindelijk won de conservatieve en huidige president Jair Bolsonaro die verkiezingen.

Lula en zijn aanhangers hebben altijd gezegd dat de veroordeling politiek gemotiveerd was. Gelekte gesprekken uit 2019 riepen de vraag op of de taskforce verantwoordelijk voor zijn veroordeling tijdens het onderzoek bepaalde regels niet volgde omdat het uit was op Lula’s veroordeling. De taskforce werd in februari opgeheven.