Zeker één persoon is omgekomen en twaalf anderen zijn vermist nadat een schip was gekapseisd door een orkaan ten zuiden van de haven van Port Fouchon, in de Amerikaanse staat Louisiana. Het gaat om een liftschip, dat wordt gebruikt om bij olieboorplatforms te komen. Zes bemanningsleden zijn gered, meldt de Amerikaanse kustwacht.

Reddingsschepen, -vliegtuigen en vrijwilligers zijn op zoek naar overlevenden in de Golf van Mexico. Het 39 meter lange schip genaamd Seacor Power kapseisde dinsdag rond 23.30 uur lokale tijd, zo’n 13 kilometer van Port Fouchon.

Reddingswerkers zijn het gebied aan het afspeuren, meldde kapitein van de kustwacht Will Watson. Volgens hem kunnen er nog overlevenden aan boord zijn van het gekapseisde schip.

‘Helaas werd een persoon dood teruggevonden aan het wateroppervlak’, voegde Watson eraan toe. Twee overlevenden zijn opgepikt door de kustwacht en vier anderen door overige schepen.

Rukwinden en hoge golven

In Louisiana woedden volgens de Amerikaanse media dinsdag hevige stormen. Er werden waarschuwingen uitgestuurd voor overstromingen en rukwinden, met dinsdagavond 2 tot 5 centimeter regen en rukwinden van 80 kilometer per uur op het vasteland.

Volgens de kustwacht waren er windsnelheden tot 130 kilometer per uur toen het schip kapseisde. Daarbij zouden er golven zijn geweest van tussen de twee tot drie meter hoogte.

Een liftschip, ook bekend als hefplatform, wordt door energiebedrijven ingezet bij werkzaamheden aan booreilanden of om booreilanden te bereiken. Het type schip beschikt over meerdere uitschuifbare lange armen waarmee de zeebodem kan worden bereikt zodat een platform omhoog kan worden gekrikt.

Beelden tonen gekapseisd schip voor kust Louisiana: een dode en twaalf vermisten
Een bemanningslid wordt gered. Foto: via REUTERS