Bolsonaro belooft einde aan illegale ontbossing in Brazilië tegen 2030
Foto: AFP

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft donderdag in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden beloofd om tegen 2030 een einde te maken aan de illegale ontbossing in het Amazonegebied, ook al is de oppervlakte aan ontbost gebied sinds zijn aantreden blijven toenemen.

De extreemrechtse leider zei dat dit doel alleen kan worden bereikt met ‘aanzienlijke middelen’ en dat hij hoopt te kunnen rekenen op ‘alle mogelijke steun’ van de internationale gemeenschap, het bedrijfsleven en het maatschappelijke middenveld.

‘Wij willen nogmaals onze ondubbelzinnige steun betuigen aan de inspanningen van uw excellentie (Biden) en onze toezegging geven om alle illegale ontbossing in Brazilië tegen 2030 uit te roeien’, schreef de Braziliaanse president.

Bolsonaro zal op 22 en 23 april deelnemen aan een virtuele klimaattop onder leiding van Biden, samen met een veertigtal wereldleiders.

Klimaatakkoord Parijs

Brazilië had zich er bij de ondertekening van de klimaatovereenkomst van Parijs in 2015 al toe verbonden de illegale ontbossing tegen 2030 een halt toe te roepen.

Maar of het land die beloften wel zou kunnen nakomen, werd ernstig in twijfel getrokken nadat Jair Bolsonaro in januari 2019 aan de macht was gekomen. Hij is voorstander van mijnbouw en landbouwexploitatie van natuurreservaten en inheemse gebieden.

Tijdens zijn ambtstermijn hebben de ontbossing en de bosbranden in het Amazonegebied een uiterst verontrustend niveau bereikt.

Tussen augustus 2019 en juli 2020, de referentieperiode die wordt gebruikt voor het samenstellen van de officiële satellietgegevens, is de ontbossing met 9,5 procent toegenomen ten opzichte van de voorafgaande 12 maanden, met een ontbost areaal zo groot als Jamaica.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in