Frankrijk zal Janssen-vaccin wél toedienen aan 55-plussers
Foto: BELGAIMAGE

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC vraagt regeringen de vaccinaties met het Janssen-vaccin stop te zetten. Frankrijk heeft daar geen oren naar, maar beperkt de doelgroep tot 55-plussers, net als bij het AstraZeneca-vaccin.

Gabriel Attal, woordvoerder van de Franse overheid, verklaarde woensdag dat Frankrijk de vaccinaties met het Janssen-vaccin zal voortzetten ‘zoals gepland’. Alleen 55-plussers komen ervoor in aanmerking, net als in het geval van het AstraZeneca-vaccin, dat werkt op een gelijkaardige manier en ook in verband is gebracht met zeldzame gevallen van bloedklonters.

In Frankrijk is het virus ‘zeer actief’ in omloop, zegt Attal. De ziekenhuizen staan nog ‘moeilijke dagen’ te wachten. De Fransen slagen er met moeite in het niveau van de besmettingen onder de tweede piek, in de herfst van vorig jaar, te dwingen. Voor het land zijn de voordelen van een snelle vaccinatie ook hier groter dan de kleine kans op de zeldzame mogelijk bijwerking.

CDC roept op tot opschorting

De Amerikaanse gezondheidsdiensten FDA en de CDC riepen dinsdag op tot een onmiddellijke opschorting van de toediening van het vaccin van Johnson & Johnson, nadat zes gevallen van een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) aan het licht waren gekomen bij vrouwen tussen de 18 en 48 jaar. Een 45-jarige vrouw stierf en drie anderen werden opgenomen in het ziekenhuis. Johnson & Johnson heeft daarop de leveringen aan Europa uitgesteld en ook zelf gevraagd om de vaccinatie tijdelijk stop te zetten.

De veertien leden van het Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) zaten woensdag urenlang samen voor een spoedvergadering, maar willen eerst extra informatie verzamelen vooraleer ze een aanbeveling formuleren voor de toekomst. Binnen ten vroegste een week vindt een nieuw overleg plaats.

Kwetsbare groepen

Verschillende leden van het ACIP-panel wilden aanvankelijk de pauze met een maand verlengen, meldt persagentschap Reuters. Maar Dr. Beth Bell, een gezondheidsexpert bij de Universiteit van Washington en lid van het ACIP, beargumenteerde dat dat wereldwijd het signaal zou geven dat er een groot probleem is met het vaccin. ‘Ik wil dat bericht de wereld niet insturen omdat ik daar niet mee akkoord ga’, klonk het. ‘Het is een erg zeldzame aandoening’, zei ze nog over de combinatie trombose-trombocytopenie. ‘Niets is risicovrij.’

Andere panelleden maakten zich dan weer zorgen dat een verlenging van de pauze het vaccinatieproces bij moeilijk bereikbare gemeenschappen in het land zou bemoeilijken. Het vaccin is belangrijk voor die groepen omdat het, in tegenstelling tot andere vaccins, bewaard kan worden bij normale koelkasttemperatuur en er maar één dosis nodig is in plaats van twee. ‘Elke verlenging van de pauze zal er onvermijdelijk voor zorgen dat de meest kwetsbaren in de Verenigde Staten kwetsbaar blijven’ aldus ACIP-lid Nirav Shah.

Zevende geval

De experts van CDC werden woensdag volgens CNN op de hoogte gebracht van een zevende geval van de zeldzame trombose. Johnson & Johnson liet aanvankelijk weten dat er geen verband was tussen de aandoening en het vaccin. De experten van het ACIP gaan zich de komende dagen verder informeren en willen tegen vrijdag een datum prikken voor de volgende bijeenkomst, waarin wel aanbevelingen kunnen worden geformuleerd.

Het ACIP kan bijvoorbeeld aanraden om het vaccin van Johnson Johnson enkel bij 50-plussers te gebruiken. Een gelijkaardige leeftijdsgrens is er ook in verschillende Europese landen voor het vaccin van AstraZeneca, nadat gelijkaardige tromboses werden vastgesteld na de toediening van het vaccin. De experts hebben momenteel echter te weinig informatie om conclusies te trekken.

Sinds eind februari werden in de VS al meer dan 7,2 miljoen dosissen van het Janssen-vaccin toegediend. In het land stierven 562.000 mensen aan de gevolgen van covid-19.