Volgende week minder coronavaccins toegediend dan deze week
Foto: AFP

In de week van 19 april worden er in Vlaanderen iets meer dan 200.000 coronavaccins toegediend. Dat is 40 procent minder dan deze week, wat het gevolg is van schommelingen in de leveringen. Dat blijkt donderdag uit de wekelijkse update op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De tijdelijke vertraging was vorige week al aangekondigd en komt dus niet als een verrassing. Al blijven ook zowat 25.000 Johnson & Johnson-vaccins tijdelijk in de koelkast liggen.

Exact 208.194 prikjes staan volgende week op de planning tegenover 358.980 deze week. Het gaat allemaal om eerste dosissen.

Andermaal neemt Pfizer/BioNTech de hoofdmoot voor zijn rekening met 180.354 doses. Op circa 150 doses na worden die allemaal in de vaccinatiecentra geprikt. Daarnaast worden ook nog eens 27.840 vaccins van Moderna geplaatst. Die zijn allemaal uitsluitend voorbehouden voor de vaccinatiecentra.

Van AstraZeneca wordt er volgende week geen enkele dosis toegediend, net als van Johnson Johnson. Daarvan zijn wel net geen 25.000 doses voorzien op de vaccinatieteller, maar die worden in afwachting van een oordeel van het Europees geneesmiddelenbureau EMA gestockeerd in de verschillende Vlaamse vaccinatiecentra.

40 procent minder gevaccineerden, brengt dat ons vaccinatiecampagne in het gedrang? ‘Dit is geen verrassing en zeker geen terugval in de vaccinatiestrategie’, zegt Joris Moonens van Agentschap Zorg en Gezondheid. ‘Deze week was een uitschieter dankzij een grote levering van AstraZeneca twee weken geleden, we wisten dat we na deze week terug iets minder zouden vaccineren.’