Europees Hof verwerpt Nederlands beroep tegen pulsvisverbod
Foto: Belga

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft donderdag het beroep verworpen dat Nederland had ingesteld tegen het verbod op pulsvisserij. Dat is een techniek waarbij vissen door middel van elektrische schokjes in een net worden gedreven.

Sinds 2019 verbiedt Europa bepaalde vismethoden, zoals het gebruik van explosieven, gif, verdovende stoffen, elektrische stroom en pneumatische hamers. Onze noorderburen wilden die bepaling nietig laten verklaren, maar het EU-Hof wees hun argumenten van de hand.

Ondanks het verbod vanaf 2019, bleef het gebruik van elektrische pulskorren mogelijk gedurende een overgangsperiode tot en met 30 juni 2021 en onder bepaalde strikte voorwaarden. Landen hadden wel de mogelijkheid pulsvissen op nationaal niveau al eerder te verbieden. België deed dat bijvoorbeeld al.

Nederland tekende beroep aan tegen het verbod. Het voerde aan dat Europa zich niet heeft gebaseerd op de beste beschikbare wetenschappelijke adviezen. Het EU-Hof argumenteert echter dat de wetgever op het vlak van visserij een ruime beoordelingsbevoegdheid heeft en niet verplicht is zijn keuze uitsluitend op wetenschappelijke en technische adviezen te baseren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig