Parket wil horecazaken die vervroegd openen blijven vervolgen
De terrassen mogen maar op 8 mei heropenen (archiefbeeld) Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Een deel van de horeca dreigt ermee hoe dan ook op 1 mei hun terrassen te openen, hoewel het Overlegcomité besliste dat zoiets pas een week later kan. Maar het College van Procureurs-Generaal, dat het vervolgingsbeleid uittekent, stelt dat het inbreuken wel degelijk zal vervolgen.

Meerdere burgemeesters, onder wie PS’er Willy Demeyer (Luik) en Jean-Marie Dedecker (Middelkerke) gaven aan niet te zullen ingrijpen als sommige cafés al voor 8 mei de deuren openen.

• Jean-Marie Dedecker laat terrassen in Middelkerke opengaan op 1 mei

Maar het College van Procureurs-Generaal, dat het vervolgingsbeleid uittekent, stelt dat het inbreuken wel degelijk zal vervolgen. ‘Het College zal de procureurs des Konings, de arbeidsauditeurs en de politiediensten verzoeken om dit strafrechtelijk beleid strikt te blijven toepassen’, zeggen de verzamelde parketten. ‘De naleving van de maatregelen door iedereen moet een prioriteit blijven.’

Kust

Ook Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, maakte zich op het VRT-radionieuws sterk dat burgemeesters niet het recht hebben om tegen de beslissingen van het Overlegcomité – dat het regionale en federale niveau verenigt – in te gaan.

‘Een burgemeester hoort de beslissing van het Overlegcomité uit te voeren’, aldus de gouverneur. ‘Indien die ervoor kiest om terrassen die tegen die beslissing in geopend zijn te gedogen, dan kan men niet anders dan federaal ingrijpen. Dan zal de federale politie optreden. Het zijn de horeca-uitbaters die dan een fikse boete zullen krijgen.’

Eerder verklaarde burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker dat hij zich niet neerlegt bij de beslissing van het Overlegcomité woensdag. ‘De terrassen in Middelkerke mogen opengaan op 1 mei’, sprak hij. ‘Ik ben het beu om als een ezel achter een wortel aan te lopen.’ Hij diept ook minder emotionele argumenten op. ‘De terrassen zullen zorgen voor meer veiligheid en spreiding. Het is een zaak van volksgezondheid.’

Voorwaarden

Tijdens het Overlegcomité van woensdag beslisten de bevoegde federale en regionale ministers om de opening van de terrassen pas op 8 mei te laten doorgaan, vanwege de tegenvallende coronacijfers. Daar hangen twee voorwaarden aan vast: de situatie op intensieve zorg in de ziekenhuizen moet duurzaam zijn verbeterd, en 70 procent van de 65-plussers moet gevaccineerd en beschermd zijn.

• Dit is het nieuwe exitplan: versoepelingen op 19 en 26 april en 8 mei

Horeca-uitbaters zitten nog met vragen rond de praktische uitvoering van de heropening. Hoeveel mensen mogen aan één tafeltje? Tot hoe laat mogen ze open blijven? Sommigen zien het niet zitten hun terras te openen. Afhankelijk van de voorwaarden die de regering oplegt, zou het niet rendabel zijn.

In onderstaande video doen honderd horecaondernemers zelfs een oproep om de horeca al vanaf 1 mei volledig te openen, zowel binnen als buiten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig