Rusland beschouwt Amerikaanse sancties wegens cyberaanvallen en verkiezingsinmenging als ‘illegaal’
Foto: Reuters

De Amerikaanse regering zal volgens rapporten een breed scala aan sancties uitvaardigen tegen Rusland. Hiermee reageert de VS op cyberaanvallen, waaronder de vermeende inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2020. Rusland veroordeelt ‘alle sancties’.

De sancties, die op donderdag verwacht worden, zijn gericht tegen zo’n twintig Russische entiteiten en omvatten de uitzetting van tien personen uit de Verenigde Staten. Diplomaten zouden deel uitmaken van de doelwitten.

Er zal vanaf juni ook een verbod worden uitgevaardigd op het kopen van obligaties in roebel voor Amerikaanse financiële instellingen. De sancties komen er op een moment dat er al heel wat spanningen zijn tussen de Verenigde Staten en Rusland. Ruslands mobilisatie nabij de grens met Oekraïne en de gevangenschap van Navalny maakten de zaken er niet beter op.

• Poetin volhardt, maar kan vingers branden aan ‘Ukraine? My-kraine!’

Tegelijkertijd liet de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een telefoongesprek met zijn Russische evenknie Vladimir Poetin afgelopen dinsdag nog vallen dat een meeting tussen hen, in een derde land, goed zou zijn om zaken die de twee naties aanbelangen te bespreken. Om sancties te vermijden zal die ontmoeting, als ze er al komt, echter te laat plaatsvinden.

Het Kremlin reageerde donderdag op het nieuws door te zeggen dat nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland een ontmoeting tussen de twee mogelijk in de weg staan. ‘Daar moeten de twee presidenten toe beslissen’, aldus Dimitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin. Verder maakt hij duidelijk dat Rusland alle sancties veroordeelt en beschouwt als illegaal.

Al in het begin van zijn mandaat liet Biden de mogelijke poging tot beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingsresultaten vorig jaar onderzoeken. Moskou ontkende opnieuw en opnieuw dat het zich met verkiezingen in andere staten moeit. Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zei vorige week nog dat Rusland tegenacties zou ondernemen als er nieuwe sancties komen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig