Door piraten ontvoerde bemanning van Nederlandse rederij vrijgelaten
Foto: BELGAIMAGE

De vijftien bemanningsleden van olietanker Davide B, die 11 maart voor de kust van het West-Afrikaanse Benin werden ontvoerd, zijn vrijgelaten. Volgens de Nederlandse rederij De Poli verkeren ze ‘in relatief goede conditie gezien de moeilijke omstandigheden waarin ze de afgelopen weken hebben gezeten’. Ze hebben medische controles ondergaan en worden gerepatrieerd naar hun thuisland.

Chiara de Poli, directeur van De Poli Tankers, zegt opgelucht en opgetogen te zijn dat de bemanningsleden veilig zijn en kunnen terugkeren naar hun families in Oost-Europa en de Filipijnen. ‘De afgelopen weken waren voor iedereen een buitengewoon moeilijke periode, in het bijzonder voor onze 15 zeevarenden en hun gezinnen. We bewonderen onze bemanningsleden voor hun moed in deze periode en bedanken hun families voor hun geduld en veerkracht in een tijd van grote onzekerheid.’ De bemanningsleden hebben inmiddels contact met hun families gehad, volgens een woordvoerder van de rederij.

Losgeld?

De woordvoerder zegt dat ze ‘met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ vast hebben gezeten in Nigeria. ‘Na lange en vele gesprekken met de kidnappers zijn ze uiteindelijk vrijgelaten.’ Of er losgeld is betaald, wil hij niet zeggen. ‘Daar doen we geen uitspraken over.’

Davide B, dat onder Maltese vlag vaart, was onderweg van Riga (Letland) naar Lagos (Nigeria) toen het werd overvallen. Vijftien bemanningsleden werden ontvoerd, zes anderen mochten aan boord blijven. Zij voeren de olietanker onder escorte naar een veiliger gebied. De piraten lieten de lading ongemoeid. Onder de bemanningsleden waren geen Nederlanders, wel Filipijnen en Oost-Europeanen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig