Raketaanvallen in Irak: Turkse soldaat gedood, luchthaven Erbil getroffen
Erbil, Iraaks Koerdistan. Archief beeld. Foto: Getty Images

In Irak zijn woensdagavond twee raketaanvallen uitgevoerd. Een raket werd afgevuurd op de luchthaven van Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan, waar Amerikaanse soldaten gelegerd zijn. Kort nadien kwam een Turkse soldaat om bij een raketaanval enkele tientallen kilometers verderop.

Een Turkse soldaat is woensdagavond om het leven gekomen bij een raketaanval op een Turkse militaire basis in het noorden van Irak. Dat heeft het Turkse ministerie van Defensie gemeld.

De aanval was gericht tegen de Turkse basis in Bachiqa, in de provincie Mosoel. Drie raketten werden afgevuurd, een ervan raakte zijn doel, aldus het ministerie. In een naburig dorp raakte ook een kind gewond door een van de raketten. Het Turkse leger heeft een drone ingezet om de omgeving te beveiligen.

Droneaanval op luchthaven Erbil

Kort voor de aanval werd enkele tientallen kilometers verder de luchthaven van Erbil geraakt door een raket. Het is niet duidelijk of de twee aanvallen aan elkaar gelinkt zijn.

In de hoofdstad van Iraaks Koerdistan zijn Amerikaanse soldaten gelegerd. Er was een zware ontploffing hoorbaar.

Volgens het Koerdische ministerie van Binnenlandse Zaken werd de raket door een drone afgevuurd. Het zou om de eerste droneaanval op Amerikaanse troepen in Erbil gaan, die al vaker met raketten zijn beschoten. Bij de aanval van woensdag zijn volgens de Koerdische autoriteiten geen slachtoffers gevallen.

De aanval is nog niet opgeëist, al heeft een groepering die banden zou hebben met Iran de aanval op de Amerikaanse troepen wel geprezen. Op 15 februari werden Iraakse, pro-Iraanse groeperingen verantwoordelijk gehouden voor een soortgelijke aanval. Daarbij vielen een dode en verschillende gewonden.

Volgens de voormalige Iraakse minister van Buitenlandse Zaken en Koerdische politicus Hoshyar Zebari zat ‘een militie’ achter ‘de terreuraanval met een raket en een drone’.

De VS hebben aanvallen in het verleden vergolden met luchtaanvallen tegen Iraanse doelen en de Iraanse milities, onder meer aan de grens tussen Irak en Syrië. Bij zo’n luchtaanval werd begin vorig jaar generaal Qassem Soleimani uitgeschakeld, een van de hoogste Iraanse militairen. Als gevolg van die actie, uitgevoerd op bevel van toenmalig president Donald Trump, escaleerden de spanningen in het Midden-Oosten destijds aanzienlijk.