Ex-agente aangeklaagd die zwarte man doodschoot nabij Minneapolis
Foto: REUTERS

De voormalige agente die een zwarte man had doodgeschoten nabij Minneapolis ,zal worden aangeklaagd voor doodslag door nalatigheid (second-degree manslaughter). Dat verklaarde de aanklager die met het dossier is belast. Ze is woensdagochtend aangehouden en riskeert een gevangenisstraf van tien jaar en een geldboete.

De 48-jarige Kim Potter schoot de twintigjarige Daunte Wright dinsdag dood in Brooklyn Center. Ze zei dat ze haar stroomstootwapen wou gebruiken, maar foutief haar dienstwapen greep. Dat gebeurde toen hij zich verzette tegen zijn arrestatie. Hij werd in zijn auto aan de kant gezet na een verkeersovertreding, maar aangehouden vanwege een uitstaand arrestatiebevel.

• Bodycam filmt hoe agente zich vergist bij fatale arrestatie Daunte Wright

Wrights dood leidde in de dagen daarna tot gewelddadige protesten in de voorstad van Minneapolis, ook nadat Potter en haar chef onder druk ontslag hadden genomen. De onrust in Brooklyn Center vindt plaats op het moment dat Minneapolis in het teken staat van het proces tegen een witte agent die verdacht wordt van het doden van een zwarte arrestant, George Floyd.

De dood van Floyd en andere zwarte Amerikanen leidde vorig jaar in de Verenigde Staten tot grote onrust en massale protesten tegen politiegeweld en racisme. Ook in de rest van de wereld werden Black Lives Matter-protesten gehouden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig