Geen licentie voor Moeskroen en KV Oostende
Foto: BELGA

Wat vorige week al vermoed werd, is officieel bevestigd: Moeskroen krijgt geen proflicentie voor het seizoen 2021-2022. De Henegouwse club kan volgens de licentiecommissie te weinig financiële garanties voorleggen. En ook KV Oostende zal zijn licentie in tweede zit moeten behalen.

Moeskroen reageerde al op de beslissing. ‘De licentiecommissie heeft beslist om Royal Excel Moeskroen geen licentie toe te kennen’, klinkt het op de website. ‘De weigering komt er omdat de commissie betwijfelt dat continuïteit van de financiële werking gegarandeerd kan worden. Het bestuur is er wel van overtuigd dat het tegendeel bewezen kan worden en zal de beslissing dan ook aanvechten bij het BAS.’

Een verrassing is de beslissing van de licentiecommissie niet: de afgelopen maanden bleek al dat de financiële situatie van Les Hurlus niet rooskleurig was. Zo werden de spelerslonen al tot twee maal toe (te) laat betaald. En zo zal Moeskroen voor de zesde keer in zeven jaar zijn licentie in tweede zit moeten halen.

Geen zorgen bij KVO

KV Oostende kreeg vorig jaar maar op het laatste nippertje zijn proflicentie. Toen waren er financiële problemen en kwam de Amerikaanse overname net op tijd. Dit seizoen staat de kustclub er financieel (en sportief) veel beter voor. Maar zoals verwacht kreeg KV Oostende zijn proflicentie niet in eerste zit, vanwege een gebrekkig dossier.

Aan de basis van die weigering liggen dit keer geen geldproblemen, wel een discussie met de Amerikaanse eigenaar/miljardair Paul Conway. De licentiecommissie wil de jaarrekeningen van zijn bedrijven inkijken die achter KVO zitten en de club helpen financieren. Zo willen ze controleren of er geen verdoken schulden zijn en of er tussen de aandeelhouders geen voetbalmakelaars zitten die zich kunnen mengen in het beleid van KV Oostende.

Alleen zetelen die firma’s van Conway in Hongkong waar het niet verplicht is om jaarrekeningen op te maken. De zakenman lijkt niet van plan om die toch op te stellen opdat de Belgische Licentiecommissie inkijk zou krijgen in zijn firma’s als hij daar niet wettelijk toe verplicht is. Het is dus een discussie over transparantie.

Bij KVO zijn ze voorlopig niet ongerust. Vorig jaar trokken ze eveneens naar het BAS en werd de proflicentie finaal ook toegekend. Bovendien bezit Conway met zijn bedrijf Pacific Media Group (PMG) ook het Engelse Barnsley, het Zwitserse Thun, het Franse Nancy, het Nederlandse Den Bosch en het Deense Esbjerg. Daar krijgen die clubs ook hun licentie.

Bij de andere eersteklassers bleken er geen problemen te zijn. Alle clubs kregen een licentie.