Pidcock troeft Van Aert en Trentin af in Brabantse Pijl
Pidcock juicht, Van Aert baalt. Foto: EPA-EFE

Tom Pidcock heeft de Brabantse Pijl op zijn naam geschreven. De renner van Ineos was in Overijse verrassend de betere van Wout van Aert, die een perfecte koers leek te rijden, en Matteo Trentin.

Geen Mathieu van der Poel (winnaar in 2019) en Julian Alaphilippe (winnaar 2020) in de Brabantse Pijl van dit jaar en dus waren alle ogen gericht op Wout van Aert. Die zag na iets meer dan 30km koers zeven renners ontsnappen: Bryan Coquard, Andreas Leknessund, Jordi Meeus, Julian Mertens, Ludovic Robeet, Anders Skaarseth en Brent Van Moer. Emmanuel Morin en Kevin Van Melsen maakten wat later de oversteek, waardoor de vlucht van de dag uit negen man bestond.

In het eerste wedstrijduur haspelden de renners maar liefst 47,4 kilometer af. De voorsprong van de koplopers steeg gestaag richting om en bij de zes minuten terwijl de troepen van Jumbo-Visma het tempo bepaalden in het peloton. Bij de eerste beklimming van de Moskesstraat werd er vervolgens een eerste prik uitgedeeld. Van Aert hield zich op in de voorste gelederen. De voorsprong van de negen zakte in één klap tot 3’30”.

Toen Rémi Cavagna stevig doortrok op de Hagaard smolt de voorsprong van de leiders nog verder. Sven Erik Bystrøm, Toms Skujinš en Ian Stannard moesten alle zeilen bijzetten om te kunnen volgen. Wat later sloten Dylan Teuns, Benoît Cosnefroy en Oscar Riesebeek aan bij de achtervolgers.

Pidcock schudt aan de boom

In de voorlaatste ronde trok Tom Pidcock door op de kasseien van de Hertstraat. Hij kreeg Matteo Trentin en Van Aert mee in zijn kielzog. Enkele kilometers verder smolten de drie groepjes samen, met een voorsprong van 38 seconden op het peloton, waar er opnieuw gevallen werd.

Na een versnelling van Cosnefroy op de Holstheide, nam Van Aert gretig over. De kopgroep werd daardoor uitgedund tot tien man. Het moment voor Trentin om aan te vallen. De Italiaan nam snel zo’n 20 seconden voorsprong terwijl de rest naar mekaar begon te kijken. Intussen werd Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) uit koers genomen voor een illegale fietspositie, meer bepaald de zogenaamde ‘supertuck’ (op de buis afdalen).

Op de kasseien van de Hertstraat ontbond Pidcock opnieuw zijn duivels. Van Aert kon als enige volgen en samen reden ze naar Trentin toe. De drie sterksten in koers zaten vooraan. Cosnefroy en Teuns probeerden de brug nog wel te maken, maar het trio voorin bleef goed ronddraaien en reed hard door richting Overijse. Van Aert was de torenhoge favoriet en leek die rol waar te maken na een quasi perfecte koers. Maar Pidcock weerstond en remonteerde Van Aert. Trentin was al blij dat hij derde was.