De Europese Unie bestelt veel meer vaccins van Pfizer/BioNTech. Bovendien levert het bedrijf vervroegd 50 miljoen vaccins. ‘Dit helpt onze vaccinatiestrategie substantieel vooruit’, zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De EU krijgt tegen eind juni 250 miljoen Pfizer-vaccins.

De vervroegde leveringen van de Pfizer/BioNTech-vaccins beginnen nog deze maand. De lidstaten krijgen ze a rato van de grootte van hun bevolking. Voor ons land gaat het om 1,28 miljoen extra doses de komende twee maanden.

Von der Leyen benadrukte woensdag haar voorkeur voor de zogeheten mRNA-vaccins, zoals die van Pfizer en Moderna. Deze vaccins bevatten minuscule vetbolletjes met mRNA erin. Hiermee krijgen menselijke cellen de instructie om spike-eiwitten van het coronavirus te produceren. Het immuunsysteem reageert hierop door antistoffen tegen het coronavirus aan te maken.

Johnson&Johnson en AstraZeneca ontwikkelden de controversiële vectorvaccins. Daarmee krijg je een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus ingespoten dat spike-eiwitten aanmaakt.

Mutaties

Von der Leyen zei nog dat de EU zich moet voorbereiden op virusmutaties waartegen de huidige vaccins onvoldoende helpen. Ze sloot een derde contract met Pfizer/BioNTech voor 1,8 miljard vaccins voor 2022 en 2023. Die kunnen niet alleen worden ingezet tegen een nieuwe virusvariant, maar bijvoorbeeld ook als booster shot als de bestaande immuniteit te laag blijkt. ‘Ondertussen hebben 100 miljoen EU-burgers hun eerste prik gekregen, een mijlpaal waarop we trots op mogen zijn’, zei Von der Leyen nog.

De vervroegde levering van doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech heeft geen impact op de vaccinatiestrategie in België. De geplande vaccinaties worden gewoon voortgezet. ‘De bijkomende Pfizer-vaccins zijn bijzonder goed nieuws, zeker nu de vaccins een belangrijke rol spelen in het stappenplan richting een meer open samenleving’, reageerde het kabinet van premier Alexander De Croo (Open VLD).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in