Denemarken stopt voorgoed met AstraZeneca en houdt pauze voor Janssen-vaccin
Foto: ap

Denemarken schrapt het vaccin van AstraZeneca voorgoed. Dat meldt de Deense krant Politiken woensdag. Denemarken had 2,4 miljoen dosissen van het vaccin aangekocht.

Denemarken was begin maart een van de eersten om de inentingen met het vaccin van AstraZeneca op te schorten, na enkele gevallen van zeldzame tromboses. Ook na het advies van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) dat de nadelen van het vaccin niet opwegen tegen de voordelen, werden de vaccinaties met AstraZeneca in Denemarken niet hervat. Andere landen deden dat wel, al dan niet met een leeftijdsgrens. Nu werd beslist om het AstraZeneca helemaal niet meer te gebruiken.

Volgens lokale media is de beslissing ingegeven uit voorzorg. Het aantal besmettingen zou onder controle zijn en bovendien rekent het land op de beschikbaarheid van andere vaccins. Denemarken had 2,4 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin besteld.

Janssen-vaccin

Het land last ook een pauze in voor de vaccinaties met het Janssen-vaccin van het farmaconcern Johnson & Johnson. De Deense autoriteiten zullen nauw volgen wat het EMA over het vaccin beslist. De Denen rekenden op 8,2 miljoen doses van dat vaccin. De Deense premier noemde het eerder nog een ‘game changer’ voor de vaccinatiecampagne, omdat er maar één shot nodig is.

In de Verenigde Staten werd het gebruik van het Janssen-vaccin opgeschort nadat zes vrouwen bloedklonters hadden ontwikkeld na inenting. Meer dan zeven miljoen Amerikanen kregen al een inenting met het Janssen-vaccin.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig