Het Overlegcomité zit sinds vanochtend aan tafel om de verdere stappen in de coronacrisis te bespreken. Terwijl de bezetting op intensieve zorg de kritische grens van 1.000 bedden nadert, groeit de roep om versoepelingen.

De hamvraag van het Overlegcomité blijft: wat met de horeca? Vooraf had de regering 1 mei vooropgesteld als datum voor de heropening. Met een belangrijke voorwaarde: de epidemiologische toestand moet het toelaten. Die is echter weinig gunstig: het aantal bezette bedden op intensieve zorg steeg gisteren van 919 naar 945.

De tandem De Croo-Vandenbroucke zou de heropening daarom willen uitstellen tot half mei, maar zij krijgen tegenstand van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Hij pleit voor de opening van de terrassen. De Franstalige partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Paul Magnette (PS) voerden vooraf de druk al op. Lokale besturen dreigen met een heropening, wat er ook beslist wordt. Een mogelijk compromis is het openen van de terrassen op 8 mei, maar zelfs dan blijft de vraag hoe de handhaving de week ervoor zal verlopen.

Wat de wetenschap zegt over het besmettingsrisico buiten

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en vooral minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) blijven intussen hameren op de kritieke situatie op intensieve zorg. Gesteund door de experts passen ze voor te snelle versoepelingen die als een boemerang kunnen terugkeren.

Wat staat er nog op de agenda?

• De buitenbubbel gaat opnieuw naar tien.

• Het voornemen om de scholen op 19 april deels te heropenen moet nog goedgekeurd worden. Het secundair onderwijs zou teruggaan naar de regeling die voor de paaspauze van kracht was.

• De reservatieplicht voor niet-essentiële winkels gaat allicht weer op schop.

• 26 april is de richtdatum om de contactberoepen opnieuw op te starten. Daarover groeide de consensus.

• Het opheffen van de avondklok ligt opnieuw op tafel.

• Naar Nederlands voorbeeld zet de regering een aantal testevenementen op. Over de organisatie daarvan moet het Overlegcomité meer duidelijkheid krijgen.

• Europa dringt al een tijdje aan op het opheffen van het reisverbod. Op 19 april zullen niet-essentiële reizen weer toegelaten zijn, maar allicht onder strikte voorwaarden wat betreft testing en quarantaine.

Over twee weken zou er opnieuw een Overlegcomité worden gepland, waar zal worden beslist over de voorwaarden voor activiteiten tijdens de zomer, zoals op het vlak van cultuur, jeugd en sport.