Smartschool waarschuwt scholen voor gerichte netwerkaanvallen op hun modems
Foto: Katrijn Van Giel

Smartschool waarschuwt voor netwerkaanvallen gericht op schoolmodems, met als doel het afstandsonderwijs en internetgebruik in de school te verstoren. De verdachten? Leerlingen van de secundaire scholen zelf.

Het afstandsonderwijs is volgens Smartschool meer en meer het slachtoffer van netwerkaanvallen. Deze DDoS-aanvallen komen neer op het doelbewust creëren van veel dataverkeer richting een modem/router, of meer in het algemeen een website of digitaal platform, om haar bereikbaarheid te verstoren. Hierdoor krijgen de scholen moeilijker of geen toegang tot internet of tot Smartschool.

‘De beschikbare bandbreedte wordt als het ware verzadigd door ander dataverkeer. Het gaat om dataverkeer dat bewust en doelgericht, dus met slechte intenties, wordt gecreëerd’, aldus Smartbit, het bedrijf achter Smartschool. Vooral secundaire scholen worden geviseerd. Smartschool diende hiervoor al klacht in met burgerlijke partijstelling. Een onderzoeksrechter onderzoekt de zaak.

Lessen platleggen

Door de coronacrisis worden de aanvallen steeds talrijker. Het gaat allicht om leerlingen van de secundaire scholen. ‘Leerlingen van secundaire scholen voeren via tools die ze op internet vinden, steeds vaker netwerkaanvallen uit op schoolmodems. Aanvallen op de schoolmodem verstoren de toegang tot internet van de school en leggen de afstandslessen vanuit de school plat en daarnaast alle netwerkverkeer. Het is duidelijk dat dit de jongeren alleen maar stimuleert’, aldus Smartbit.

De afweersystemen van Smartschool hebben in uitzonderlijke gevallen soms even tijd nodig om dit op te pikken en te reageren. De meeste aanvallen worden afgeslagen door deze bescherming. Bij een uitzonderlijk grote aanval bleef de hinder volgens Smartbit beperkt in tijd en tot een beperkt aantal scholen. Tijdens de afkoelingsweek, voorafgaand aan de krokusvakantie, waren 42 netwerkaanvallen tegen Smartschool gericht.

Ook het Centrum voor Cybersecurity België merkt dat scholen steeds meer het slachtoffer worden van een zogenaamde DDoS-aanval. ‘We werkten adviezen en richtlijnen voor de scholen uit, zodat zij zich beter kunnen wapenen tegen DDoS-aanvallen’, benadrukt woordvoerder Andries Bomans.