Zo ziet Team Belgium eruit op 100 dagen voor Tokio
Nafi Thiam Foto: BELGA

Op 100 dagen voor de Olympische Spelen ziet Team Belgium er zo uit: 79 atleten zijn al zeker van een olympisch ticket. Een heleboel anderen zijn nu virtueel geplaatst op basis van de olympische ranglijsten maar nog niet officieel omdat de ranglijsten pas later op het seizoen worden afgesloten.

De internationale sport draait nog niet op volle toeren, maar in heel wat disciplines gaat ook in coronatijden de strijd om de olympische tickets voort. Op honderd dagen van de openingsceremonie van de uitgestelde Spelen van Tokio zijn al 79 Belgische atleten geplaatst. De uithangborden bij de dames zijn Nafi Thiam en Nina Derwael, bij de mannen zijn dat de wereldkampioenen hockey van de Red Lions.

Het lijdt geen twijfel dat Team Belgium nog een pak meer atleten zal tellen. Heel wat sporters kan de olympische selectie niet meer ontsnappen, maar die moet nog worden geofficialiseerd omdat de olympische ranglijsten nog niet zijn afgesloten. Verkeren in dat geval: judoka en medaillekandidaat Matthias Casse als nummer één van de wereld; de toptennissers Elise Mertens en David Goffin; de golfers Thomas Pieters en Thomas Detry; de triatleten bijgenaamd de Belgian Hammers.

Olav Spahl, delegatieleider van Team Belgium: ‘We gaan straks uit van een olympische ploeg van 135 atleten.’ Dat is de grootste naoorlogse delegatie. Op de vorige Spelen, Rio 2016, telde Team Belgium 107 atleten. Het succes van de ploegsporten – de basketbalvrouwen, de hockeymannen, de jumpingploeg, drie 4x400m-ploegen… – krikt het aantal olympiërs behoorlijk op.

Lijst atleten

Atleten met een (*) zijn virtueel geplaatst.

Atletiek

Nafi Thiam (zevenkamp), Belgian Tornados (4 + 2 reserven), Belgian Cheetahs (4 + 2 reserven), 4x400m gemengd, Hanne Claes (400m horden), Bashir Abdi en Koen Naert (marathon), Hanne Verbruggen (marathon), Ben Broeders (polsstok), Isaac Kimeli (5000m), Imke Vervaet en Manon Depuydt (200m *), Robin Vanderbemden (200m *), Jonathan Sacoor, Kevin en Jonathan Borlée (400m *), Thomas Van der Plaetsen (tienkamp *), Noor Vidts (zevenkamp *), Renée Eykens (800m *), Elise Vanderelst (1.500m *), Eline Berings en Anne Zagré (100m horden *), Paulien Couckuyt (400m horden *), Claire Orcel (hoog *), Fanny Smets (polsstok *), Nina Lauwaert (marathon *), Eliott Crestan (800m *), Ismael Debjani (1.500m *), Robin Hendrix en Soufiane Bouchikhi (5.000m *), Michael Obasuyi (110m horden *), Philip Milanov (discus *)

Gymnastiek

Nina Derwael (+ 3 andere gymnastes)

Hockey

Red Lions (18 hockeyers + 2 buiten olympisch dorp)

Fietssport

Remco Evenepoel, Wout van Aert en 4 anderen (wegrit en tijdrit)

Lotte Kopecky / Jolien D’hoore (ploegkoers, van wie 1 omnium)

Mannen ploegkoers (2 pistiers, van wie 1 omnium moet rijden)

Githa Michiels (mountainbike) en 1 mountainbiker bij de mannen

Judo

Matthias Casse, Jorre Verstraeten, Toma Nikiforov, Charline Van Snick

Zeilen

Emma Plasschaert (Laser radial), Isaura Maenhout / Anouk Geurts (49ers)

Basketbal

Belgian Cats (12 speelsters)

Roeien

Tim Brys / Niels Van Zandweghe (lichte dubbeltwee)

Paardensport

Jumpingploeg (drie ruiters)

Karin Donckers (eventing *)

Laurence Roos (dressuur *)

Taekwondo

Jaouad Achab, Raheleh Asemani

Triatlon

Belgian Hammers (4 triatleten, waarvan Marten Van Riel of Jelle Geens ook individueel)

Tennis

Elise Mertens, Alison Van Uytvanck, David Goffin, Kirsten Flipkens (dubbel), Joran Vliegen/Sander Gillé (dubbel)

Badminton

Lianne Tan

Kajak

Hermien Peters en Lize Broekx (K2)

Golf

Thomas Pieters, Thomas Detry

Zwemmen

Louis Croenen, Fanny Lecluyse