Deze verrassende combinaties met kalfsvlees van The Messy Chef wil je geproefd hebben
Foto: Europees kalfsvlees

Kalfsvlees is dé trots van ons Europees gastronomisch erfgoed. Dit sappig, mals, mager stukje vlees is niet voor niets het hoofdingrediënt in tal van bekende gerechten als blanquette, escalope alla Milanese en ossobuco. Al kun je er volgens Jelle Beeckman, aka The Messy Chef, nog veel meer abnormaal lekkere én verrassende gerechten mee bereiden. “Kalfsvlees en bloedappelsien, klinkt toch heerlijk”, lacht hij alvast.

Al van kinds af aan was Jelle verzot op kalfsvlees, met dank aan zijn grootmoeder. “Oma’s schnitzel van kalfsvlees, gebakken in goeie boter, daar krijg ik stante pede water van in de mond”, klink het. Zelf gaat hij ook graag aan de slag met kalfsvlees in de keuken. “Het is een mooi stukje mager vlees waar erg weinig werk aan is. Daar hou ik wel van. Favorieten zijn kalfsschenkel en knapperige toast met krokant gebakken kalfszwezeriken geserveerd met een bruin biertje erbij. Daarvoor mag je me altijd wakker maken!” En hij niet alleen, want België is één van de EU-toplanden zowel qua productie als consumptie van kalfsvlees. “Mijn slager zegt dat vaak en alles wat hij zegt, geloof ik.”

Deze verrassende combinaties met kalfsvlees van The Messy Chef wil je geproefd hebben
Foto: Europees kalfsvlees

Kalfsvlees en bloedappelsien

Naast authentieke gerechten met kalfsvlees, serveert Jelle ook graag verrassende smaakcombinaties met dit stukje vlees. “Kalfsvlees is een vrij mager stukje vlees waaraan je extra veel smaak kan toevoegen. Zeker bij een kalfsschenkel die een langere gaartijd heeft. De tijd dat hij in de kookpot ligt, neemt het veel smaak op. Probeer maar eens met bloedappelsien! Bloedappelsien heeft een lekker zuurtje en geeft ook een zekere zoetheid aan de kalfsschenkel. Met extra smaakmakers als steranijs en kruidnagel maak je er een super aromatisch gerecht van, zonder al te veel calorieën.”

Ontdek het recept van The Messy Chef hier »

Verrassende smaakcombinaties met kalfsvlees

Niet alleen bloedappelsien, maar ook andere vruchten gecombineerd met kalfsvlees leveren aromatische toppers op. Probeer maar eens:

  • Kalfsvlees met noten: verse of gedroogde noten zorgen voor een originele toets en een lekkere bite in gerechten met kalfsvlees. Zelfs klassiekers als ossobuco serveer je verrassend anders met pistachenoten erbij.
  • Kalfsvlees met fruit: met de zoete smaak van fruit als vijgen, appelen, abrikozen, perziken, pruimen… onthul je op subtiele wijze de echte smaak van sappig kalfsvlees. Zelfs in eenvoudige gerechten als kalfsrolletjes met vijgen! Geen fan van vijgen? Ook met kersen of ander zoet fruit til je kalfslapjes naar een hoger niveau.
  • Kalfsvlees en citrusvruchten: de zure toetsen van citroen, pompelmoes of sinaasappel in combinatie met het zachte kalfsvlees leveren lichte, frisse gerechten op. Een aanrader is alvast kalfskotelet met citroenaardappelen.

Meer inspiratie en receptideeën met kalfsvlees ontdek je hier »