‘Overlegcomité beslist woensdag over toediening Janssen-vaccin’
Het vaccin van Johnson & Johnson wordt gemaakt door dochterbedrijf Janssen. Foto: AP

Farmabedrijf Johnson & Johnson zal voorlopig geen coronavaccin leveren aan de Europese Unie. Dat gebeurt uit voorzorg, nadat in de VS een paar gevallen zijn opgedoken van personen die na inenting met het vaccin zeldzame bloedklonters hebben ontwikkeld. De taskforce vaccinatie maakt zich sterk dat de vaccinatiestrategie in ons land niet in het gedrang komt.

‘De veiligheid en het welzijn van de mensen die onze producten gebruiken, is onze voornaamste prioriteit’, schrijft Johnson & Johnson in een reactie. Daarom beslist het bedrijf om de leveringen naar Europa ‘proactief’ uit te stellen. Het vaccin van Johnson & Johnson, het Janssen-vaccin, kreeg pas vorige maand de toestemming om ook in Europa te worden toegediend.

De beslissing zou op korte termijn geen invloed hebben op de vaccinatiecampagne in ons land, meldt Gudrun Briat, woordvoerster van de taskforce vaccinatie. ‘Er werden de komende twee weken geen leveringen van het Janssen-vaccin verwacht’, zegt ze in een reactie aan persagentschap Belga. ‘Tenzij de hele vaccinatie met Janssen wordt stopgezet, bestaat een goede kans dat we deze vertraging niet zullen merken’.

De 36.000 vaccins die al geleverd zijn aan België, zouden eind deze week of begin volgende week gezet worden. Maar professor Pierre Vandamme zei dinsdagavond op Radio 1 dat het Overlegcomité morgen de knoop nog moet doorhakken over of ons land wil doorgaan met Johnson & Johnson. ‘Buiten die geplande leveringen hadden we van het Janssen-vaccin nog geen aantallen doorgekregen’, aldus Briat.

Op dit vaccin wordt gerekend als het ‘werkpaard’ van de vaccinatiecampagne. Logistiek is het toedienen van dit vaccin namelijk veel eenvoudiger dan de andere drie: er is slechts één shot nodig, en het middel kan gewoon in de koelkast bewaard worden.

‘Extreem zeldzaam’

Het farmabedrijf spreekt van een ‘extreem zeldzame bijwerking’, met zes bekende gevallen op meer dan 6,8 miljoen toegediende doses. De zaak is al besproken met de Europese toezichthouders, meldt het bedrijf. Het bedrukt dat het ‘proactief’ heeft beslist om de leveringen uit te stellen.

Volgens het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA is het momenteel nog niet duidelijk of er een oorzakelijk verband bestaat tussen het coronavaccin van Johnson & Johnson en het ontstaan van bloedklonters. Dat zegt een woordvoerster van het agentschap aan het Spaanse persbureau Efe.

Alle in de VS betrokken waren vrouwen tussen 18 en 48 jaar oud, die tussen de zes en dertien dagen voor het optreden van de klachten werden gevaccineerd. Eén vrouw is overleden en een tweede vrouw is opgenomen in kritieke toestand.

Nader onderzoek

‘We adviseren het gebruik van dit vaccin uit voorzorg te pauzeren’, melden de Amerikaanse gezondheidsdiensten FDA en CDC in een gezamenlijke mededeling. ‘Momenteel lijken deze nevenwerkingen wel extreem zeldaam’, voegen ze er ook aan toe. Er volgt nu nader onderzoek om na te gaan of het middel aan alle volwassen kan worden toegediend, of dat er restricties moeten komen voor bepaalde bevolkingsgroepen.

In vaccinatiecentra van de Amerikaanse federale overheid, zal het middel voorlopig niet meer toegediend worden. De twee bevoegde instellingen adviseren ook de afzonderlijke staten om het middel niet toe te dienen in hun eigen vaccinatiecentra.

Negen miljoen doses

Bijna zeven miljoen Amerikanen hebben tot dusver het Janssen-vaccin ontvangen. Nog eens negen miljoen doses zijn al naar de Amerikaanse vaccinatiecentra verscheept.

Voor de vaccinatiecampagne in de VS blijft de impact al bij al beperkt. In het land worden momenteel vooral de vaccins van Moderna en Pfizer toegediend. AstraZeneca heeft in de VS nog niet de nodige toestemming gekregen.

AstraZeneca

De kwestie lijkt gelijkaardig aan de ophef rond het vaccin van AstraZeneca in Europa. Hier werden in enkele gevallen bloedklonters aangetroffen bij gevaccineerden. Sommige landen, waaronder België, dienen het middel daarom alleen toe bij ouderen, van wie de voordelen van vaccinatie duidelijk veel hoger zijn dan het lage risico op problemen.

De vaccins van AstraZeneca en Janssen werken op een gelijkaardige manier. Het zijn beide zogenoemde koeriervaccins. De basis daarvan is een gekend virus, dat geen (ernstige) ziekte bij de mens veroorzaakt. Het gaat in beide gevallen om een verkoudheidsvirus dat het recept voor de bouw van het krooneiwit (‘de stekeltjes’) van het coronavirus met zich meedraagt.

Ook in Australië is er daarom discussie over het vaccin van Janssen. Het land zal momenteel helemaal geen dosissen van het vaccin aankopen, net omdat het om eenzelfde type vaccin gaat als dat van AstraZeneca.

De vaccinatiecampagne komt in ons land stilaan op kruissnelheid. Na ruim drie maanden kregen intussen twee miljoen Belgen minstens één dosis van het coronavaccin. Maar hoe verloopt dat elders in de wereld? We vragen het aan een aantal Belgen in het buitenland.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig