In één week tijd hebben zich al ruim een half miljoen Belgen geregistreerd op Qvax, de reservelijst voor vaccinatiecentra. Al 8.000 van hen kregen zelfs al een eerste dosis van een vaccin toegediend. In totaal zijn al 2 miljoen Belgen gevaccineerd.

De grote belangstelling voor de reservelijst toont aan ‘dat een groot aantal mensen zich zo snel mogelijk wil laten vaccineren’, zegt Gudrun Briat van het Coronacommissariaat. Zij gaf de cijfers vrij. ‘Velen van ons snakken naar het einde van de maatregelen die een grote impact hebben op ons dagelijks leven en gemoed’.

Word ik sneller gevaccineerd als ik me op de reservelijst zet?

De wachtlijst Qvax geldt alleen voor Vlaanderen, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap. Maar niet alle vaccinatiecentra maken er al gebruik van. Brussel komt volgende week met een eigen systeem, Bruvax. In afwachting daarvan kunnen Brusselse huisartsen patiënten zelf op een reservelijst plaatsen.

Vandaag wordt de kaap van 2 miljoen gevaccineerde Belgen bereikt. ‘Dat betekent dat één op de vijf Belgen een vaccin kreeg. We hebben nog een lange weg te gaan voordat we een voldoende hoge graad hebben bereikt, maar we zullen die bereiken als we ons allemaal laten vaccineren’.

Briat wijst erop dat de levering van de bestaande vaccins de komende weken in een stroomversnelling zal terechtkomen. ‘Ook de vaccins van Johnson & Johnson komen deze week aan in de vaccinatiecentra’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in