Onderzoek naar Optima-topman Piqueur afgerond
Jeroen Piqueur. Foto: fvv

Het Oost-Vlaamse gerecht wil de ex-bankier Jeroen Piqueur na vijf jaar onderzoek voor de strafrechter brengen.

Het was Hans Rieder, de advocaat van gewezen Optima-topman ­Jeroen Piqueur die anderhalve maand geleden het dossier op zijn kop zette door de onderzoeksrechter Annemie Serlippens te wraken. Rieder verweet haar partijdigheid in een bepaalde passage in het vijftigduizend pagina’s tellende dossier. Het Gentse hof van beroep gaf hem gelijk, waarna de onderzoeksrechter na vijf jaar onderzoek moest opstappen. De vrees voor maandenlange vertraging rees.

De nieuwbakken onderzoeksrechter Tom Van Den Hende heeft alvast niet getreuzeld, blijkt nu. Hij heeft zijn onderzoek intussen afgesloten en ook het Gentse parket heeft al een eindvordering klaar. Dat bevestigen twee betrokken advocaten, Geert Lenssens en Kristiaan Vandenbussche.

Schot in de zaak

Op 16 juni wordt een aantal ­verdachten – het precieze aantal is nog niet geweten – voor de raad­kamer verwacht, met het oog op al dan niet doorverwijzing naar de strafrechter. ‘Voor de slachtoffers komt er nu eindelijk schot in de zaak’, zegt Lenssens, die een veertigtal personen bijstaat die geld kwijtspeelden, hetzij via de verzekeringspoot, hetzij via de failliete bank, hetzij via (onbestaand) vastgoed.

In de raadkamer zal ook het ­debat gevoerd worden over de ­mogelijke nietigverklaring van bepaalde stukken uit het dossier, in lijn met de wraking van Hans Rieder.

Concreet wordt de Gentse ex-bankier Jeroen Piqueur verdacht van misbruik van vennootschapsgoederen, witwasmisdrijven, bedrieglijk onvermogen en inbreuken op de bankwetgeving.