‘Israël zat achter terreuraanslag op nucleaire installatie Iran’
Zaterdag nog, op Irans ‘nationale dag van de nucleaire technologie’ werden op de site nieuwe centrifuges opgestart. Foto: AFP

Israël heeft een rol gespeeld in de terreuraanslag op de belangrijke Iraanse nucleaire installatie in Natanz. Dat zeggen functionarissen van de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendienst, zo schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

Volgens de functionarissen is de schade aan de nucleaire installatie zo groot dat het zeker negen maanden kan duren voordat de uraniumproductie weer hersteld is.

De Iraanse organisatie voor atoomenergie meldde zondag dat de nucleaire installatie in Natanz, waar uranium wordt verrijkt, het doelwit was van ‘antinucleair terrorisme’. Twee anonieme functionarissen zeggen tegen The New York Times dat de schade is veroorzaakt door ‘een grote explosie die de interne energiesystemen compleet heeft verwoest’. De energiesystemen zijn bedoeld om de ondergrondse centrifuges die uranium verrijken, aan te voeren.

Eerder op zondag klonk het nog dat er een ‘ongeluk’ gebeurd was in de ondergrondse kerninstallatie van Natanz. Het atoomagentschap sprak van een stroomstoring. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Tijdens Amerikaans bezoek aan Israël

De nucleaire site van Natanz is een van de belangrijkste van het Iraanse nucleaire programma. In de fabriek waren zaterdag pas nieuwe kerncentrifuges geopend. Die stellen Iran in staat om uranium sneller en in grotere hoeveelheden te produceren, hoewel dat ingaat tegen het nucleair akkoord.

Dat akkoord werd in 2015 gesloten tussen Iran, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en de Europese Unie om het Iraanse atoomprogramma aan banden te leggen. In 2018 bliezen de Verenigde Staten onder president Donald Trump de deal echter eenzijdig op en voerden ze weer sancties in tegen Iran. De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft al gezegd dat hij opnieuw wil toetreden tot het akkoord dat er onder president Barack Obama kwam.

Het is niet duidelijk in hoeverre de VS van tevoren op de hoogte waren van de aanslag op de nucleaire installatie in Natanz. De aanval vond plaats op dezelfde dag dat de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd J. Austin III, op bezoek was in Israël, dat niet achter de plannen van Biden staat om het nucleaire verdrag nieuw leven in te blazen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig