Een agent in de Amerikaanse staat Virginia is ontslagen nadat beelden waren opgedoken waarop hij samen met een collega een zwarte militair met pepperspray in zijn gezicht spuit.

Luitenant Caron Nazario was met zijn auto in Virginia aan de kant gezet, omdat er geen geldig verzekeringsbewijs op het voertuig zou zitten. Volgens de politieagenten volgde de militair hun aanwijzingen niet goed op. Op de videobeelden is te zien hoe Caron Nazario de agenten herhaaldelijk vraagt wat hij fout heeft gedaan. ‘Dit is belachelijk’, zegt Nazario wanneer de agenten een wapen op hem richten en vragen uit zijn auto te stappen. ‘Zo behandel je een veteraan niet’, aldus Nazario nog.

De man wordt vervolgens niet alleen met pepperspray in het gezicht gespoten, maar ook hardhandig tegen de grond gewerkt, onder schot gehouden als een van de agenten dreigt hem te vermoorden.

De gouverneur van Virginia Ralph Northam zegt in een reactie ‘verontrust en boos’ te zijn vanwege de beelden. In een verklaring zegt Northam dat hij de politie heeft opgedragen een ‘onafhankelijk onderzoek’ uit te voeren. ‘We moeten zeker zijn dat de inwoners van Virginia veilig zijn tijdens politie-interventies en dat de handhaving van wetten eerlijk en rechtvaardig gebeurt’, aldus Northam.

Het incident vond op 5 december vorig jaar plaats, maar afgelopen week werden beelden van de bodycams van de agenten snel over het internet verspreid, nadat Nazario een rechtszaak aanspande. De militair eist een schadevergoeding van 1 miljoen dollar (zo’n 840.000 euro).