Bijna helft Vlaamse vaccinatiecentra gebruikt reservelijst QVax
Foto: Belga

Vanaf dinsdag gebruiken 36 van de 94 vaccinatiecentra in Vlaanderen het reservesysteem QVax van de Vlaamse overheid. Sinds vorige week kunt u zich daarop inschrijven.

De vaccinatiecentra in Deinze en Roeselare hebben de voorbije week het QVax-systeem uitgetest. Vanaf morgen gaan nog eens 34 vaccinatiecentra van start met de centrale reservelijst, laat het Vlaamse agentschap Zorg & Gezondheid weten. Wie zich daarop registreert, kan opgeroepen worden wanneer er onverwachts vaccinatieplaatsen vrijkomen.

• Word ik sneller gevaccineerd als ik me op de reservelijst zet?

De in totaal 36 vaccinatiecentra die het systeem vanaf morgen zullen gebruiken, vindt u hier terug. U kunt zich inschrijven op de lijst op de website van QVax. Wie zich al inschreef, moet dat niet opnieuw doen. Wat wel kan, is uw beschikbaarheden nakijken en aanpassen.

Wat als uw vaccinatiecentrum niet deelneemt aan QVax?

Als het vaccinatiecentrum in uw buurt nog niet deelneemt aan QVax, kunt u best bij het centrum zelf informeren. ‘Ze werken wellicht nog met eigen reservelijsten’, zegt Joris Moonens van het agentschap Zorg en Gezondheid. Maar ook dan loont het om je aan te melden op QVax, want van zodra uw centrum zich aansluit, treedt het automatische systeem in werking’, raadt Moonens aan.

• Welke website voor welke covid-informatie?

De mensen op de reservelijst zullen worden opgeroepen in dalende leeftijd, zoals voorzien in de vaccinatieplanning, en dus niet op basis van wie zich eerst heeft ingeschreven. Ook na dinsdag kunnen centra nog kiezen om met QVax te starten. Deze namiddag bijvoorbeeld geeft Zorg en Gezondheid nog een opleiding over het systeem aan de vaccinatiecentra.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in