De burgemeester van de stad Minneapolis, in de Amerikaanse staat Minnesota, heeft maandag een avondklok van 19 tot 6 uur afgekondigd na de rellen wegens de dood van een zwarte jongeman tijdens een verkeerscontrole. ‘We moeten vannacht de vrede bewaren’, zei Jacob Frey. De avondklok zal ook van kracht zijn in onder meer tweelingstad Saint Paul.

Daarnaast zal ook de National Guard in groten getale aanwezig zijn, zei Frey. Momenteel zijn er al ongeveer 500 manschappen van de reservestrijdkrachten aanwezig.

Ook Amerikaans president Joe Biden riep maandag op tot rust. ‘Vreedzaam protest is begrijpelijk’, zei hij in het Witte Huis. Maar voor geweld is er ‘absoluut geen rechtvaardiging’. ‘De vraag is of het om een ongeluk of opzet ging. Dat moet nog worden bepaald.’

‘Dienstwapen verward met taser’

De politieagente van Minneapolis die zondag tijdens een verkeerscontrole een 20-jarige ongewapende zwarte man doodschoot, wilde blijkbaar een taser afvuren, maar heeft in plaats daarvan ‘per ongeluk’ haar dienstwapen afgevuurd. Dat heeft de politiechef van Minneapolis maandag gezegd.

Na een analyse van de bodycambeelden zou blijken dat de agente per ongeluk haar vuurwapen gebruikte in plaats van haar taser. Op de videobeelden is te zien hoe twee agenten het voertuig naderen, één aan elke kant. Een derde agent nadert later als de twee Wright in de boeien proberen te slaan terwijl hij tegenstribbelt. De derde agent dreigt Wright dat ze hem zal taseren, waarna ze hem neerschiet. Onmiddellijk daarna zegt ze: ‘Ik heb hem neergeschoten’, wat volgens de politiechef zou betekenen dat ze besefte dat ze haar dienstwapen afvuurde in plaats van haar taser.

Aanhoudingsbevel

Nog volgens de politie hadden agenten de jongeman, Daunte Wright, staande gehouden voor een verkeersovertreding. Toen stelden ze vast dat er een aanhoudingsbevel tegen hem liep en probeerden ze Wright aan te houden. Die stapte opnieuw in zijn voertuig, waarbij een agent het vuur opende en de bestuurder raakte. De jongeman overleed ter plaatse.

De moeder van Wright, een zwarte twintigjarige man, legde uit aan de manifestanten dat haar zoon haar had opgebeld om te verwittigen dat de politie hem meenam, aldus Amerikaanse media. De vrouw vertelde dat ze hoorde hoe agenten aan haar zoon vroegen om zijn telefoon neer te leggen en dat een van hen een einde maakte aan de oproep. Iets later belde de vriendin van Daunte Wright haar op en zei ze dat haar zoon was gedood.

Protest

Zondagavond kwamen ongeveer 200 mensen samen in Brooklyn Center, tegenover de oproerpolitie. Volgens de krant Star Tribune brak de menigte de voorruiten van twee politiewagens. De agenten vuurden rubberen kogels af om hen uiteen te jagen.

Na een uur werd het rustiger en verminderde de politie haar aanwezigheid. De mensenmassa stak kaarsen aan en schreef boodschappen in krijt op het voetpad: ‘gerechtigheid voor Daunte Wright’.

Later op de avond braken er echter nieuwe incidenten uit toen honderden manifestanten verzamelden voor het hoofdkwartier van de politie. Die gebruikte flits- en traangasgranaten om de manifestanten te verjagen.

In Minnesota is momenteel het proces aan de gang van de agenten die beschuldigd worden van de dood van George Floyd. In het voorjaar van 2020 leidde Floyds dood internationaal tot protesten tegen politiegeweld en racisme.

In Minneapolis overleed in mei vorig jaar ook George Floyd nadat een politie-agent tijdens een arrestatie minutenlang zijn knie op de nek van Floyd drukte. Het proces tegen de betrokken agenten startte twee weken geleden.