Officieel: Gentse Feesten ook deze zomer afgelast
Gentse Feesten in 2018. Foto: DVH

Wat al weken in de lucht hing, is nu ook officieel: de Gentse Feesten zullen ook in de zomer van 2021 niet doorgaan. Het Gentse stadsbestuur heeft maandag met een officiële mededeling het volksfeest geannuleerd.

Het is officieel: na de 177ste editie, zal ook de 178ste editie van de Gentse Feesten niet doorgaan. Het volksfeest kan niet op een veilige manier plaatsvinden, omdat de situatie met het coronavirus nog niet genoeg onder controle is. Er is geen zekerheid dat de Feesten kunnen doorgaan in juli en het stadsbestuur wil de organisatoren niet in onzekerheid laten.

‘De naakte cijfers van de besmettingen en ziekenhuizen zijn nog steeds hoog. We zijn duidelijk nog niet meteen van het virus af’, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) maandag. ‘Niemand heeft een glazen bol, maar experten geven aan dat komende zomer geen normale zomer zal zijn.’

De Feesten uitstellen naar een latere datum, is geen optie. ‘Ook voor augustus is er geen zekerheid dat de Feesten zouden kunnen doorgaan’, zegt Annelies Storms (Vooruit), schepen van Feesten en Evenementen in Gent. ‘Uitstellen is niet werkbaar.’

Een miljoen mensen

Er komen op een normale editie van het Gentse volksfeest, verspreid over tien dagen, ruim een miljoen mensen samen in de Gentse binnenstad. Het stadsbestuur van Gent heeft de beslissing maandagmiddag bekendgemaakt, en dat komt niet als een verrassing. Rock Werchter is afgelast en Tomorrowland is verschoven.

De mogelijke beslissing in Gent deed al weken de ronde. De organisatoren van de verschillende pleinen van de Gentse Feesten kregen maandagochtend te horen dat het feest niet doorgaat, net voordat de beslissing openbaar werd gemaakt in een digitale persconferentie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig